Altı Üstü Psikoloji kimdir?

Altı Üstü Psikoloji (AÜP) olarak en büyük amacımız, psikoloji alanındaki bilimsel bilgiyi her kesime ulaştırmak. Günümüzde maruz kaldığımız bilgi kirliliğinden en çok etkilenen alanlardan biri olan psikolojiyi doğru tanıtmayı kendimize görev edindik. Bunun için öncelikli olarak bilimselliği ölçüt alarak yazılar yazıyor; seminer, sempozyum, atölye gibi etkinlikler düzenliyor; yazılı, sözlü ve videolu içerikler üretiyor; ekibimize dahil olan her öğrenciyle karşılıklı bilgi paylaşımı yapıyoruz. Psikolojiye ve onun dışındaki çeşitli konulara tüm içeriklerimizde değinmeye çalışıyoruz ve sahte psikologları avlamayı es geçmiyoruz tabii ki. Birkaç öğrenci olarak çıktığımız bu yolda şimdi onlarca üyeyi barındıran ekibimizle yürüyoruz.

Altı Üstü Psikolojinin hikayesi nedir?

Bu bağımsız topluluğu, 2021 yılında bir grup psikoloji öğrencisi olarak kurduk. İstediklerimizi özgürce gerçekleştirebileceğimiz, tamamen bize ait olan bir oluşum kurmak istedik. “Altı Üstü Psikoloji” dedik kendimize, bu ismi koyarken aslında sevdiğimiz bir mekandan esinlendik fakat bizim için farklı anlamları da var. Her yerimiz psikoloji, çünkü bunu yazan biz ve okuyan sen insanız. Alt tarafı psikoloji çünkü karnımız ağrıdığında bir ağrı kesici atıvermek gibi değil psikolojik sağlık, baktığında her zaman göremeyebilirsin var olanı. İlk andan itibaren ufak adımlarla bazen düşerek bazen kalkarak devam ediyoruz yolumuza. 

Yönetim kurulu olarak sizler kimsiniz?

Biz psikolog olan ve psikoloji okuyanlardan oluşan 5 kişilik bir ekibiz. En büyük motivasyonarımız arasında yardım etmek, alana ve kendimize katkı sağlamak yer alıyor. Hoşgörülü çalışma ortamını benimsiyoruz ve tüm işleyişi deneyimleyerek öğreniyoruz. Yolun başından beri danışman bir hocamız olmadan, deneye yanıla öğrendiğimiz bilgilerle kendi yolumuzu çiziyoruz. “Tırnaklarla kazıyarak” bulunduğumuz konuma geldik ve kazımaya devam ediyoruz 🙂

Ekipler neler yapar?

Güncel olarak bünyemizde yazarlık, sosyal medya, üniversite temsilcileri, kaynak geliştirme ve organizasyon ekiplerimiz mevcut. İsimlerinin de verdiği ipuçlarına göre yazarlık ekibimiz her ay düzenli yazılı içeriklerini üretir. Belli kurallar çerçevesinde genellikle seçtiği konular ve içeriğin türü kendi isteklerine bırakılmıştır. Sosyal medya ekibimiz üretilen bu içerikleri yayınlamanın yanı sıra kendi podcast, video, reels vb. içeriklerini üretir. Üniversite temsilcileri ekibi üyelerimiz kendi okul ve bölümlerinde bizleri temsil eder ve daha fazla kişi tarafından ulaşılabilir olmamıza destek olur. Kaynak geliştirme ekibimiz mali işlerle ilgilenir; fon, alış ve satış işlemlerini takip eder. Organizasyon ekibimiz ise yüz yüze ve çevrimiçi etkinliklerimizi organize eder, Altı Üstü Psikolojiyi geliştirmek üzerine fikirler sunar ve değerli hocalarımız ile sizlerin arasında köprü görevi görmemizi sağlarlar.

Altı Üstü Psikoloji size neler katar?

Ekip ile çalışma deneyimi, yeni bir arkadaş çevresi ve özellikle alt sınıflardaki arkadaşlarımız için mentorlük gibi bilgi alışverişleri başta olmak üzere sizlere faydalı bir şeyler katabilmek için çalışıyoruz. Profesyonel bir çalışma ortamının içinde sınırlar dahilinde samimi ilişkiler kuruyoruz. Dahil olunan ekibe bağlı olarak ekibin görevleri kapsamında küçük çaplı eğitimler veriyoruz. Podcast kaydetmek ve düzenlemekten Google Drive ve araçları kullanımına, web sitesi kullanımından tasarıma kadar pek çok alanda sizlere; sadece ekibimizde değil meslek hayatında da katkı sunabilecek konularda kendinizi geliştirme fırsatı sunuyoruz. 

Psikoloji öğrencisi olmayanlar da size katılabilir mi?

Evet. Belli ekip üyelikleri için psikoloji öğrencisi olmak zorunlu fakat bunun şart olmadığı ekip üyeliği pozisyonlarımız da mevcut. Ekip üyeliği için buradan başvurabilirsiniz.

İçerik ve etkinlikler sadece psikoloji alanına mı yönelik?

Hayır. Çoğunlukla psikoloji ve ilgili alanlarla ilgili içerikler üretiyor ve etkinlikler düzenliyoruz fakat başka alanlara da değinmeye çalışıyoruz. Geçmiş etkinliklerimizi buradan inceleyebilirsiniz.

Sahte psikolog ne demek?

Sahte psikolog, psikoloji alanında uzman kişilerin yetkilerine sahip olduğunu iddia ederek ya da bu izlenimi yaratarak alanı işgal eden ve bu yetkileri kötüye kullanıp danışanların ruhsal sağlıklarını riske atan kişilerdir. Bu kişiler psikiyatrist, psikolog ve psikolojik danışman gibi belli bir eğitim sonucunda elde edilen unvanların yanı sıra yaşam koçu, spiritüel danışman, ruhsal danışman, manevi danışman vb. unvanlarını da kullanabilmektedir. Bu kişileri Türk Psikologlar Derneğine şikayet edebilirsiniz.

Psikolojik destek almam gerektiğini nasıl anlarım?

Bunun en doğru cevabını bir uzmana danışarak alabilirsiniz fakat hayatınızın bir süredir eskisi gibi olmadığını düşünüyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta zorluk çekmeye başladıysanız, kendinizi daha üzgün veya kaygılı hissediyorsanız, normalde kullandığınız baş etme tekniklerinizi eskisi gibi kullanamıyorsanız bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Psikiyatrist, psikolog ve psikolojik danışman arasındaki fark nedir?

Psikiyatristler 6 senelik tıp eğitiminin ardından 4 sene psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi almış hekimlerdir. Psikologlar üniversitelerin 4 senelik psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Psikolojik danışmanlar ise üniversitelerin 4 senelik psikolojik danışma ve rehberlik bölümünden mezun olmuş kişilerdir.

Psikologlar ilaç yazabilir mi?

Hayır. Psikiyatrik ilaç yazma yetkisi sadece hekimlere aittir.

Psikolojik iyilik hali ve ruh sağlığının önemi hakkında neden içerik üretme amacı güdüyoruz?

Genel olarak toplumda göz ardı edilen ve fizyolojik sağlık kadar önemli görülmeyen psikolojik sağlığa dair içerikler, insanların farkındalığını artırarak bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak, ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak, destek sağlamak ve toplumun genel refahını artırmak için önemlidir. İçeriklerimizde, insanların kendi ruh sağlıklarına daha fazla önem vermelerini teşvik etmeyi, doğru bilgilerin yayılmasını sağlamayı, destek sunmayı ve daha sağlıklı, mutlu bir toplum oluşturmayı amaçlıyoruz. Özellikle ruh sağlığı alanındaki bilgi kirliliğiyle mücadele etmek ve dokunabildiğimiz herkese bir parça dokunup iyi bir etki bırakabilmek en önemli misyonumuz.