Ramy Dizi İncelemesi: Doğru Olanı Bulabilir Miyiz?

New Jersey’de yaşayan Mısırlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak Birleşik Devletler’de yaşayan Ramy Hassan’ın hikayesini anlatan Ramy dizisi; bize bu genç adamın dini inancı, kökenlerinden gelen kültürle içinde büyüdüğü kültürün çatışmalarını ve bu çatışmaların ana karakterimiz Ramy gibi aslında çevresinde bulunan bütün göçmenlerin hayatına nasıl yansıdığını gösteriyor.

Ramy daha ilk bölümlerden itibaren yaptıklarıyla düşündükleri çelişen, kendini bir türlü rahat hissedemeyen bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Kendisini tam olarak bir in-group kavramının içinde hissetmediğini çok net görebiliyoruz. Ne bir Mısırlı gibi hissediyor ne de tam bir Amerikalı gibi. Kendisi gibi genç arkadaşları için de aynı şeyi söylemek hiç yanlış olmaz. O kültürün içinde büyüdükleri için, yadsınamaz bir şekilde onun izlerini taşıyorlar. Aslında bu kültürün içinde doğup büyümüş olmalarına rağmen “Amerikalı” olmadıkları için hala birtakım zorluklar yaşıyorlar ve dışlanmaya maruz kalıyorlar.Bunların yanında ana karakterimiz Ramy, aynı zamanda ruhani bir karmaşanın içinde. Birçok anda onu bu düşüncelerin arasında ne yapacağını bilemeyen bir halde görüyoruz. Kararsız karakterimiz, sırf bu karmaşayı çözebileceğini düşündüğü için ilk sezonun sonlarında anavatanı Mısır’a bile gidiyor. Aslında kendi doğrusunu arıyor. Dini inancına uymayan birçok şey yapıyor ve bunların ardından sürekli pişmanlıklar yaşıyor. Kendini bu yanlışları yapmamaya zorlayıp bastırdıkça da hep daha kötü bir şeyler yaşıyor. Yaptığı bunca şeyin yanlış olduğunu düşünmesine rağmen bunları yapmamanın da doğru olup olmadığından bir türlü emin olamıyor. Çevresi ve ailesi de maalesef benzer süreçlerden geçtiği için etrafına baktığında da kendisi için doğru olanı bir türlü bulamıyor.

Ramy’nin ailesi hakkında konuşurken dört kişiden bahsetmemiz gerekiyor. Bunlar babası Farouk, annesi Maysa, kız kardeşi Dena ve dayısı Naseem. Her karakter aslında bize Ramy’de olduğu gibi birtakım karmaşalar içinde gösteriliyor. Mesela Dena, birçok konuda daha açık görüşlü olmasına rağmen bir yerlere gitmek için hala ailesinden izin almak zorunda kalıyor. Ailesindeki ataerkil düzene karşı olsa da maalesef onunla baş edemiyor. Ailenin babası Farouk da evde çalışan tek kişi olmanın yükünü sırtlamakla uğraşırken bir yandan da bunca zamandır Amerika’da olması ve senelerdir çalışmasına rağmen hala bir şeyler elde edememesinin sıkıntısıyla yaşıyor. Anne Maysa ise hayatını dolu dolu yaşayamadığı için sıkıntıda olan bir kadın ve yaşıtlarının kendisine göre çok daha renkli hayatlar yaşadığını görmek onun bu sıkıntısını daha da arttırıyor. Naseem ise herkese İslam ve Müslümanlıkla ilgili birçok şey söyleyen, içinde yaşadığı ülkeyi ve sistemi eleştiren ama hem bu sisteme çok uygun davranan hem de bir Müslümanın yapması gerekenleri yapmayan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanında Naseem’le ilgili gerçekleri öğrendikçe onu aslında çok da doğru tanıyıp tanımadığımızdan emin olamıyoruz.

Ramy, sadece bir kişiyi değil aslında bütün bir aileyi hatta bütün bir grubu anlatan kafası karışık insanların hikayesi benim için. Bu tarz yapımlar eninde sonunda bir başkaldırı veya bir farkındalıkla çözülürken Ramy’de hikâye her defasında daha da karmaşıklaşıyor. Belki de onu bu kadar izlenesi kılan özelliği budur.

Çok güzel Arapça müzikleri ve kendinize kimi zaman yakın hissedeceğiniz, kimi zaman da fazlasıyla yadırgayacağınız karakterleri ve onların hikayeleriyle Ramy gerçekten izlemesi keyifli bir dizi.

 

Kaynaklar

Tanıl, L. (2020, 10 Temmuz). Ramy: Özgün bir arada kalmışlık hali. https://episodedergi.com/ramy-ozgun-bir-arada-kalmislik-hali/ adresinden 29 Aralık 2022 tarihinde alınmıştır.

İnansal, Z. N. (2020, 23 Eylül). Ramy dizisi ile ruhani bir yolculuk: Nasıl yani, dünya benim etrafımda dönmüyor mu? https://dadanizm.com/ramy-dizisi-ile-ruhani-bir-yolculuk-nasil-yani-dunya-benim-etrafimda-donmuyor-mu/ adresinden 29 Aralık 2022 tarihinde alınmıştır.

Güney, N. (2022, 21 Ocak). Ramy: Arayışlara karışanların dizisi. https://mahaledebiyat.com/ramy-arayislara-karisanlarin-dizisi/ adresinden 29 Aralık 2022 tarihinde alınmıştır.

Öne Çıkan Görsel: Rotten Tomatoes

Editör: Mehmet Umut Şimşek

Leave a Reply