Psikoloji Bölümünü Tercih Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Çoğu insan için üniversite tercih dönemi, belirsizlik ve heyecanın eşlik ettiği, kafa karışıklığı ile dolu bir dönemdir. Öncelikle bu süreçten geçen herkese kolaylıklar diliyoruz.
Bir bölümü tercih etmenin onlarca farklı nedeni olabilir. Konforlu yaşam beklentisi, statü arayışı, tutku veya sadece puanın yetmesi gibi… Bu süreçte çoğumuzun bilmediği veya gözden kaçırdığı etken ise bölümlerin de bizden beklentilerinin olduğudur. Çoğu bölüme dair gerekli bilgileri basit bir araştırma süreciyle edinebilirsiniz. Bununla beraber her bölümün içine girmeden bilinmeyen veya ön hazırlığını en iyi yapmış öğrenciyi bile şaşırtan özellikleri vardır. Bu yazıyı gönlünün veya aklının bir köşesinde psikoloji bölümünü tutanlar için yazıyoruz.
Psikoloji bölümünden ne bekleyebilirsiniz veya daha doğrusu, psikoloji bölümünde nelerle karşılaşacaksınız? Bu soruyu farklı öğrencilerin deneyimlerini harmanlayarak, başladığımızda psikoloji okumanın bizi şaşırtan veya beklentilerimizle uyuşmayan özelliklerinden bahsederek cevaplamaya çalışacağız.
Birincisi, psikoloji eğitimi alırken yalnızca sezgilerinizle hareket etmeyeceksiniz. Psikoloji alanında çalıştığınız süre boyunca bilimsel yöntem birinci önceliğiniz olacak. Araştırma yöntemleri, istatistik, akademik okuma yazma gibi dersler alacaksınız. Hem eğitim hem çalışma sürecinizde bu becerilerinizi sürekli kullanmanız ve geliştirmeniz gerekecek.
İkincisi, psikoloji tercihinizin sebebi tek bir alt alanına duyduğunuz ilgi olsa da sadece onunla ilgilenmeyeceksiniz. Gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, klinik psikoloji gibi farklı alt alanlara yönelik dersler alacaksınız. Bunların hiçbiri birbirinden tamamen bağımsız olmadığından, farklı alanlardan edindiğiniz bilgileri bütüncül bir şekilde kullanmanız gereken zamanlar olacak.
Üçüncüsü, her türlü davranışı açıklayan tek bir kuram olmadığını göreceksiniz. İnsan zihni ve davranışlarının basmakalıp biçimde açıklanamayacak kadar karmaşık ve çeşitli olduğunu öğreneceksiniz. Bu doğrultuda psikoloji araştırmalarının da çeşitli olduğunu göreceksiniz. Araştırmaları takip etmeniz, bol bol makale okumanız gerekecek.
Dördüncüsü, psikoloji bölümü size aklınızdaki her sorunun kalıplaşmış ve basit bir yanıtını sunmayacak. Bu bölümde kazanacağınız önemli becerilerden biri bilimsel anlamda önemli soruları sorabilmek olacak. Cevap bulamadıklarınıza bilimsel yöntemle cevap aramaya teşvik edilecek ve bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz.
Sonuç
Elbette psikoloji okuma deneyimi de herkes için aynı olmayacak. Okulunuzun ve şehrinizin imkanları, okul dışında yaptıklarınız, bireysel özellikleriniz gibi pek çok faktörün etkisini göreceksiniz. Biz farklı kişisel deneyimleri genellemeye ve psikoloji eğitimine başlamadan önce tam olarak bilmediklerimizi özetlemeye çalıştık.
Hangi bölüm olursa olsun üniversite yıllarının çoğu insanın gelişiminde önemli bir yeri vardır. Psikoloji bölümünün ise yalnızca mesleki ve akademik alanlarda değil; psikolojik ve sosyal alanlarda da gelişimi en çok destekleyen bölümlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Zihin okumayı veya her türlü davranışın anlamını çözmeyi kastetmiyoruz. Yaşamdaki olaylara ve diğer insanlara daha az kalıpyargıyla; daha çok merak, anlayış ve bütüncül bakış açısıyla bakabilmeyi kastediyoruz.
Tercih dönemindeki herkese tekrardan kolaylıklar diliyor; hayatın düz bir çizgi şeklinde ilerlemediğini, dış etkenler inkar edilemez olsa da hayatımızın direksiyonunu elimizde tuttuğumuzu, hayal kırıklıklarıyla karşılaşsak veya her şey tam olarak istediğimiz gibi olmasa da anlamlı ve doyurucu bulacağımız bir hayata ulaşmanın elimizde olduğunu hatırlatmak istiyoruz.