Elemental: Doğanın Güçleri’nden Alev ve Öfke Kontrolü

Elemental: Doğanın Güçleri

 2023 yılında vizyona giren ve çoğu kişinin beğenisini toplayan Elemental: Doğanın Güçleri animasyon filmini çoğumuz duymuşuzdur. Film Pixar ve Disney’in beraber yaptığı harika animasyon filmlerinden birisi olarak karşımıza çıktı. Daha önce de bu iki şirketin beraber yaptığı filmleri büyük bir hayranlıkla karşılamıştık. Örnek olarak Soul, Ters Yüz, Coco, Yukarı Bak ve Oyuncak Hikayesi gibi sayısız örnekler verebiliriz. Bu filmde Pixar bize ayrımcılık ve ırkçılık karşıtı bir aşk hikayesi anlatıyor. Ters Yüz kadar zeki ve kompleks, Coco kadar da gönlümüzü çelen bir film olmasa da duyarlı, romantik ve pozitif bir film. İzlediğiniz zaman içinizi ısıtacak ve elementlerin sihirli dünyasında sizi büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak bu filmi ve ana karakteri olan Alev ‘i biraz daha yakından inceleyelim.

Filmin Konusu

Bir göçmen ailesinin kızı olan ana karakterimiz Alev, adı gibi ateşten oluşmaktadır. Ailesinin göç ettiği Element şehrinde de ateş ırkından gelen kişiler kolay kolay kabul görmemektedir. Alev’in babası çalışıp didinip bir ateş dükkanı açıyor. Hayattaki en büyük amacı da yaşlandığı zaman dükkanını kızı Alev’e bırakmak. Alev büyüyüp genç kız olduğunda dükkanlarının bodrumunda yaşanan bir su borusu arızası sayesinde su elementine mensup olan Deniz ile tanışıyor. Birbirlerinden uzak durmaları gerektiğini düşünülen iki farklı elementin zamanla birbirlerine aşık olduklarını görüyoruz. Film genel olarak çocuklara kendilerinden farklı olan insanlara karşı empati geliştirmelerinin ne kadar önemli olduğunu yumuşak, samimi ve renkli bir hikayeyle güzelce aktarıyor.

Alev’in Karakter İncelemesi

Gelelim ana karakterimiz Alev ’e. Filmi izlerken de gözlemleyebileceğiniz üzere Alev çok öfkelendiği zaman bunu dışa vurmak için bağırarak alev çıkartıyor. Bu öfkesi aslında bu kadar tepki vermemesi gereken normal ve anlayışla karşılaması gereken bir durum olduğu için de anormal bir duruma dönüşüyor. Hatta Alev’in babası da bu durumun ciddiyetini anlıyor. Sonra da eğer Alev öfkesini kontrol altına almayı başaramazsa ona dükkanı devretmeyeceğini söylüyor. Söylediklerinde de haklılık payı var çünkü babasıyla beraber dükkanda çalıştığı bir gün müşteriye sinirlendiğinde bir öfke patlaması yaşıyor, dükkanda küçük yangınlar oluşuyor ve doğal olarak müşteriler de korkuyor.

 Bir Duygu Olarak Öfke

Öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen, son derece doğal, evrensel ve insani bir duygusal tepkidir. Öte yandan, belki de en zarar verici olabilen duygusal tepkidir. Kontrolsüz öfkenin hem birey hem de toplum üzerinde birçok etkisi vardır. Hem yöneldiği hedefi hem de kaynağını olumsuz bir yaşantı içine sokmaktadır. Burada öfkeyi yaşayan kişi için öfkenin kontrolü, öfkenin yöneldiği kişi içinse gelen bu öfkeyle nasıl baş edebileceği önemli bir sorundur. Duygusal, fizyolojik ve bilişsel boyutlarda yaşanan öfkenin yoğun ve istenmeyen etkileri göz önüne alındığında ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Aynı zamanda öfke sınırlandırıldığı sürece sağlıklıdır ve işe yarardır çünkü canlıların yaşamını sürdürebilmesi için, kendisi için var olan tehditlere karşı uyarılması, kendisini koruması, yaşamda kalabilmesi ve türünü sürdürebilmesi için saldırgan davranışlar göstermek zorundadır. Fakat kontrol edilemeyen öfke, inkar ya da bastırma yolu ile yok sayıldığı zaman kişinin hem kendisi hem de çevresi için zararlı olma potansiyeli taşımaktadır.

Öfkenin Hem İşlevsel Olan Hem de İşlevsel Olmayan Yanları

Öfke işlevsel olabilen bir duygu olmasına rağmen geri dönülemez ve ceza gerektiren davranışların kökeninde yer alan bir duygu da olabilir. Bu nedenle yıkıcı öfkenin kontrol edilmesi gereklidir. Çünkü çocuk istismarı, ev içi şiddet, fiziksel ve sözel taciz gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Yani bireylerin iş ve aile yaşamlarında ciddi sorunlar doğurabilir. Karşı taraf hiçbir şekilde kimsenin öfke problemi ile uğraşmak ve hayatına devam etmek zorunda değildir. Ayrıca öfke problemi yaşayan kişide stresli ve gergin ruh hali vardır. Özellikle öfkeli bireyde bağışıklık sistemi, kalp damar hastalıkları ve mide bağırsak sistemi hastalıkları riski artar.

Sonuçta ortaya çıkışı nasıl olursa olsun, aslında öfke de diğer birçok duygu gibi anlaşılabilen, kabul edilebilen, kontrol edilebilen ve etkin bir biçimde kullanıldığında işe yarayan bir duygudur. Öfkelendiğimiz zaman vurup kırmak ve bağırıp çağırmak yerine kendimize hakim olmaya çalışırsak ve öfkemizin asıl sebebinin ne olduğunu anlamaya çalışırsak bu öfke duygusunun olumsuz sonuçlarından hem kendimizi hem de çevremizi koruyabiliriz.

Tekrardan Alev karakterine baktığımızda da filmin sonunda aslında bu kadar öfkeli olmasının sebebinin küçüklüğünden beri babasının ona dükkanımı sen devralacaksın diyerek nasihatlar vermesidir. Onu büyük, istemediği bir sorumluluğun altına sokmaya çalışmasıdır. Alev sebebin bu olduğunu anladığında daha sakinleşir. Öfke duygusuna daha anlayışla yaklaşarak öfke problemlerini kontrol altına almaya başlar.

 Bu filmi mutlaka izlemelisiniz. Animasyon kategorisinde olsa da yetişkinlerin de büyük bir keyifle izleyebilecekleri ve kendilerinden bir parça bulabilecekleri bir film olan Elemental: Doğanın Güçleri, 2024 Oscar adayı olarak en iyi animasyon filmi kategorisinde yer alıyor.

Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz!

Inside Out (Ters Yüz) film incelemesine buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynaklar

Soykan, Ç. (2003). Öfke ve Öfke Yönetimi. Kriz Dergisi, 11(2), 19-27.

Martin, R. Ve Watson, D. (1997). Style of anger expression and its relation to daily experience. Personality and Social Psychology Bulletin, 23(3), 284-294.

Öne Çıkan Görsel: www.fandom.com

Editör: Gülbin Daldal

Yorum Bırak