Cinsel Terapi
Günümüzde bir ilişkinin veya evliliğin sağlam bir temele oturtulması için çeşitli etkenler vardır. Şüphesiz bunların en başında cinsellik gelmektedir. Mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam, sağlıklı bir ilişki içinde olabilmenize olanak sağlayabilir. Mutluluk veren bir sevişme; eşleri daha huzurlu, uyumlu, ve çevrelerine karşı daha sevecen yapar. Aynı zamanda, her sevişme sonrası eşleri birbirine daha sıkı bağlar ve yakınlaştırır. Ancak her zaman eşler arasında bu haz ve zevk verici anlar mümkün olmayabilir. Değişik rahatsızlıkların getirdiği sorunlar, eşler arasında çatışmaya sebep olabilir ve ardından göz ardı edilebilir. Bizlerin de bildiği üzere, cinsellik toplumumuzda en çok merak ettiğimiz, hem de bir o kadar konuşmaktan kaçındığımız konuların başında geliyor. Gerek toplum baskısı yüzünden gerek de kültürümüzün getirdikleri ve aile yapısı, zihnimizdeki bu tabuların oluşmasında büyük rol oynuyor. Ek olarak, bilimsellikten uzak, kulaktan dolma bilgilerin ve kaynakların yetersizliği; cinsellik üzerine ayıp varsayılan fikirlerin en üst basamağını oluşturuyor.
Peki, bir bireyin cinsel işlev bozukluğuna sahip olduğunu nasıl anlarız?
Öncelikle, sorunu olduğunu düşünen biri, 4 ay veya daha fazla süren ve yineleyici biçimde ortaya çıkan problemleri belirlemelidir. Bu belirlemeyi, karşısındaki partneri ile yaşadığı bir sevişmeden sonra haz, zevk veya mutluluk miktarına göre gerçekleştirebilir. Bazı sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinusmus (kasların istemsiz kasılması)
- Sertleşme
- Erken boşalma
- Geç boşalma
- Cinsel isteksizlik
- Erekte olamama
- Orgazm olamama
- Dispironi (ağrılı cinsel ilişki)
- Firijidite (cinsel isteksizlik)
Ülkemizde bu konular ile alakalı çok çalışma yapılmasa da, 10 kişinin 7’sinde cinsel işlev bozukluğu olduğundan söz edilmektedir. Kadınlarda en sık rastlanan orgazm ve vajinusmus olurken; erkeklerde ise sertleşme sorunları, erken boşalma ve cinsel istek azalması olduğu düşünülmektedir (Bacanak, 2011). Bu sorunların üstesinden gelmek için cinsel terapi uygulanmaktadır ve doğru terapi yöntemiyle her bir sorunun yüzde yüz tedavisi mümkündür (Türkyılmaz, 2017). APA’ya göre cinsel terapi, cinsel işlev bozukluklarının bilgi eksikliği, yanlış bilgiler ve hatalı öğrenmenin birleşiminden kaynaklandığı varsayımına dayanan, cinsel işlevi iyileştirmek için tasarlanmış çok modlu bir terapötik yaklaşımdır (APA Dictionary). Cinsel terapi tamamiyle sonuç odaklıdır. Kısa süren terapi yöntemleri ve seanslar (ortalama 10 seans) ile sorunlar ortadan kaldırılır. Cinsel terapist, terapide çoğunlukla aktif bir rol oynamaktadır. Soru sorar, yönlendirme yapar, ev ödevleri verir ve bir öğretmen edasıyla süreci kontrol eder. Bundan dolayı, cinsel terapist sanılanın aksine son derece konuşkandır ve direktiftir. Cinsel terapinin genel olarak amaçları şunlardır (Özer, 2011):
- Cinsel performans baskısından kurtulma
- Korku ve utanç duygularının giderilmesi
- Bedeni algılamanın iyileştirilmesi
- Cinsellikte partner iletişiminin kuvvetlendirilmesi
- Cinsel ihtiyaçlara ilişkin anlayışın düzenlenmesi
Bu çözümlemelere odaklanırken, eşlerin birbirlerine ve terapiste olan tutumları çok önemlidir. Eğer çiftlerden birinin, terapi veya cinsellik üzerine tabuları var ise, terapötik ittifakın kurulması daha çok zaman alacak ve terapiden verim alma olasılığı düşecektir. Unutulmamalıdır ki, terapist bu konuda uzmandır. Herhangi bir çekinmeye veya utanmaya gerek yoktur. Cinsel terapist hiç kimseyi yargılamaz veya ayıplamaz.
Cinsel sorunlara karşı duyarsız kalmak, evlilik veya ilişki içinde farklı problemleri de beraberinde getirmektedir. Son yıllarda boşanma oranlarının %20’sinin nedeninin, çiftlerin yaşadığı cinsel işlev bozuklukları olduğu görülmüştür (Binay, 2018). Evlilik hayatını veya ilişkideki rolleri kuvvetlendirmek, daha büyük bir sorunu beraberinde getirmemek için cinsel sorun görüldüğü gibi herhangi bir çekinme veya utanma olmadan ivedilikle aksiyon adımı alınmalıdır ve terapiye başvurulmalıdır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…
Kaynaklar
APA Dictionary of Psychology. 23 Ağustos 2022. https://dictionary.apa.org
Bacanak, G. (2011). Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?. Academic Article. https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_6466.htm
Binay, M. (2018). TÜRKİYE’DE BOŞANMA NEDENLERİNİN ANALİZİ ve ALTERNATİF UYUŞMAZLIK YÖNTEMLERİ . Ombudsman Akademik , 5 (9) , 237-267. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ombudsmanakademik/issue/43208/45378
Özer, A. (2011). Cinsel Terapi Nedir? Ne Değildir?. Academic Article. https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_7082.htm
Türkyılmaz, G. (2017). Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar?. Academic Article. https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_18420.htm
Öne Çıkan Görsel: Freepik
Görsel 1: Psikolog Konya
Görsel 2: Değişim Terapi