Hipnozun çeşitlerine geçmeden önce sizlere hipnozun ne olduğu ve hangi durumlarda uygulandığını açıklayalım.

Hipnoz denildiği zaman hepimizin aklına film sahnelerinde sıkça rastladığımız bir sarkacın ucunda sallanan bir saat ve saniyeler içerisinde gözleri kapanan bir insan gelmektedir. Toplumun büyük bir çoğunluğu bu durumdaki bir kişinin bilincini tamamen kapattığını ve uyku durumuna geçtiğini düşünür fakat aslında gerçekleşen olay bu değildir. Hipnoz olan kişinin bilinci açıktır, kişi etraftaki sesleri duyabilir ve bunu daha sonra hatırlayabilir. Aslında kişi bilinci açık bir şekilde kendini hipnoz eden kişiye bırakmıştır.

 

 

Hipnoz Çeşitleri  

+ Kolektif Hipnoz

Tek bir kişi yerine bir grup bireyin birlikte hipnotize edilmesidir.

+ İlaçla Hipnoz

Bazı bireylerin telkinle hipnotize edilememesi halinde bu durumu düzeltmek adına bazı ilaçlar verilerek hipnotize edilmesidir.

+ Oto Hipnoz

Kişinin herhangi bir hipnotizöre ihtiyaç duymadan hipnotize olmasıdır. 

+ Sosyal Hipnoz

Toplum tarafından bireylere uygulanan baskı sonucunda ortaya çıkan bir hipnoz çeşididir. 

Şimdi sizlere biraz da hipnozun tarihçesinden bahsedelim.

     Hipnozun gerçekliği ve doğruluğu tarih boyunca birçok kez kabul görmediği dönemlerden geçmiştir.  Bu süreçte oldukça farklı isimlerle anıldıysa da günümüze Yunanca “hypnos” yani uyku anlamıyla ve “hipnoz” formuyla dilimize yerleşmiştir.

    Geçmişten günümüze hipnozu açıklamak adına birbirinden farklı görüşler ve teoriler öne sürülmüştür fakat ilk olarak Mesmer, “Magnetisma Animale” teorisini oluşturmuştur. Bu teoriye göre evreni dolduran manyetik bir akışkan gerekli araçlar aracılığıyla hipnoz olacak kişiye aktarıldığında hipnoz gerçekleşmektedir. İnsanlara mıknatıslara benzer ters kutuplar vardır ve bu kutuplar dengeli bir şekilde durmalıdır aksi halde bu dengesizlik hastalıklara yol açar. Hipnoz da bu dengenin sağlanmasında bir tedavidir.

    Günümüzde, bugüne kadar birçok gelişme aşamasından geçerek psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde bilimsel bir geçerliliğe sahip bir şekilde uzmanlar tarafından kullanılmaktadır. 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak

Hipnoz nedir ? https://www.drendervardar.com/hipnoz-nedir

 

Hipnozun Tarihçesi. https://www.antalyapsikiyatrist.com/hipnoz-ve-hipnoterapi/hipnozun-tarihcesi   / Hipnozun Tarihçesi. Copyright 2017 Antalya Psikiyatri Uzm. Dr. Emine Filiz Uluhan

Öne Çıkan Görsel: behance.net

Görsel 1: tumblr.com

Görsel 2: nytimes.com

Görsel 3: pinterest.com

Yorum Bırak