Fetişizm ve Fetiş Çeşitleri

 

Öncelikle Fetişizm dediğimiz kavram, cansız bir nesnenin veya bir vücudun bazı organlarınının (tamamiyle cinsel organ olmak zorunda değildir) kişi için tahrik edici olarak algılanmasıdır. Fetiş dediğimiz kavram ise, bu bahsettiğimiz fetişizm kavramına duyulan sapkınlıktır. Ayrıca Fetişizm, DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) V’e (2013) göre ‘Fetişizm Bozukluğu’ adıyla, Cinsel Sapkınlık (Parafili) Bozukluğu başlığı altında yer almaktadır. Tedavisi çeşitli psikoterapilerle mümkündür.

Freud’a göre fetişizm, normal cinselliği yaşayan öznenin kendisi ile ilişkili olan ancak cinsel amacıyla uygun düşmeyen bir şeye yerini bırakması olarak tanımlanmıştır (Freud, 1938). Çocukluk döneminde yaşanan cinsellikle bağlı bir korkma cinsel organların zayıflığı ile bir araya geldiğinde birey normal kabul edilen cinsel amaçtan uzaklaşır ve bunun yerine cinsel arzusunu yönelteceği bir başka şey aramaya başlar. Ayrıca Freud, ergenlik dönemine girmiş bireylerin çocuklukta yaşadığı cinsel korkutma barındıran ve cinsel gelişimle beraber bastırılmış olan libidonun tekrar ortaya çıkması ile fetiş nesnesinin belirlendiğini söylemiştir. Yapılan başka araştırmalar da bu düşünceyi destekler niteliktedir. Ebeveynlik ve çocuk ilişkisi bu fantezilerin oluşmasında ve şekillenmesinde çok büyük bir rol oynamaktadır. Ek olarak, fetişizmin de çocukluk döneminde bastırılmış olan libidonun başka bir alanda kendini var etmesine ilişkin gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.

1900’lu yılların başlarına kadar yapılan birçok çalışma cinsel sapkınlık ile ilişkili olan her arzuyu erkek cinsiyetinin bir parçası olarak kabul etmekteydi. Yapılan çalışmalar, yazılan metinler, mektuplar, romanlar ve eski bazı adli kayıtlar bize fetişizmi, sadomazoşizmin, röntgenciliğin, kısacası parafililerin hep erkekler tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. Bu sebepten dolayı da çok uzun bir süre fetişizmin, sadece erkeğin sahip olduğu bir bozukluk olarak kabul edilmesinin önünü açmıştır. Günümüzde yapılan çalışmalarda ise kadınlarda da farklı fetişlerin var olduğu ortaya çıkmaktadır ancak bulunduğumuz dönemde yaygınlık olarak halihazırda, erkeklerde daha sık ve daha çok görülmektedir (Alişan, 2017).

 

 

Şimdi gelelim bazı ilginç ve okumaya değecek olan Fetiş Çeşitlerine…

  • Ayak Fetişi

En yaygın fetiş türü olarak bilinen ayak fetişi, ayağın birçok bölümüne duyulan cinsel çekimdir. Bu fetişe sahip kişiler haz alacaklarını düşündükleri ayakları öpmek, yalamak, koklamak gibi durumları hayal eder veya uygulamaya dökmek ister. Erkekler arasında yaygın bir fetişizm türüdür. Kesin olmamakla birlikte, yapılan bir araştırmada erkeklerin %1.14’ünün ayak fetişine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

  • Aksesuar Fetişi

Karşı cinsin veya cinsel nesnenin diş teli, şapka, gözlük, araba, oyuncak gibi daha birçok aksesuara sahip olması şartı gözetilir. Bu fetişin özü karşıdaki kişi üzerinde bulunan nesnelerin kişiyi cinsel olarak uyarmasından geçer.

  • Irk Fetişi

Cinsellikte geçerli olan bu fetişizm tarzı, karşı cinsin deri rengi, göz rengi, yüz şekli gibi etkenlerin gözetildiği bir fetiş tarzıdır.

  • Nekrofili Fetişi

Cinsel yönelim bozukluklarından biri olan ve cinsel ihtiyaçlarını karşılamak için cinayet işleme yoluna kadar uzanabilen bir fetiş türüdür. Ayrıca bilinen seri katillerin birçoğunda nekrofili hastalığı bulunmaktadır.

  • Balon Fetişi

Başkalarının balon şişirmesini cinsel haz olarak algılanmasıdır. Poppers denilen yöntem ile balonun rengi, kokusu ve şişmesi ile tahrik olunmasıdır. Balonun aşırı şişirilmesi sonucu oluşan patlamayla ile birlikte kişi, bu evrede orgazm yaşamaktadır.

  • Obez Kadın Fetişi

Şişman kadınlara duyulan haz ve bu kadınlara beslenen aşırı miktardaki cinsel yönelim.

  • Üniforma Fetişi

Özellikle belli bir mesleğe ait üniforma giyilmesi durumunda ortaya çıkan bir fetiş türüdür. (Asker, hemşire, doktor, polis vb.)

  • Gıdıklama Fetişi

Gıdıklanan insan görme veya gıdıklanmadan haz duyan kişilerde olan fetiş türüdür.

  • Facesitting Fetişi

Kişinin kalçasıyla partnerinin üstüne oturmasıyla duyulan haz ve fetiş türüdür.

 

  • Yiyecek Fetişi

Birçok farklı yiyeceğin vücutla temas etmesiyle oluşan bir fetiş türüdür.

  • Koku Fetişi

Koku yoluyla kurulan bir cinsel haz. (Ter, âdet, idrar, kadın çamaşırları vb.)

  • Deri Fetişi

Gerçek deriden oluşturulmuş eşyalara duyulan cinsel gerilim.

  • Sakatlık Fetişi

Fiziksel aksaklığı veya sakatlığı olan kişilerle cinsel birleşme isteği oluşturan bir fetiş türüdür.

Bu yazı ilginizi çektiyse göz atabilirsiniz: Bir Parafili Türü: Transvestik Fetişizm

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

Öne Çıkan Görsel: Pixers

Görsel 1: Twitter

Görsel 2: Shutterstock

Görsel 3: ozelpsikolog

Leave a Reply