🦄 Beyza Aydın, Balıkesir Üniversitesi, 3. sınıf
🦊 Anonim, Uludağ Üniversitesi, 4. sınıf
🐸 Rabia Tuğçe Şengül, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 4. sınıf
1- Üniversitenize ulaşım nasıl?
🦄 B.A., Balıkesir: Üniversitenin iki kampüsü bulunuyor biri şehir içindeki Necatibey Eğitim Fakültesinin kampüsü diğeri ise Çağış Kampüsü. Çağış Kampüsü şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta ve ulaşım biraz zorlayıcı oluyor. Otobüsler ortalama 10 dakikada bir kalkıyor ve çoğu dolu olabiliyor.
🦊 A., Uludağ: Üniversiteye her yerden ulaşım rahat. Öğrencilerin genellikle konakladığı yer olan Görükle içerisinden belediye otobüsleri ve dolmuşlar sık sık geçiyor. Şehrin diğer yerlerinden de metro ile rahatça kampüse ulaşabiliyoruz.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Üniversiteye ulaşım rahat diyebilirim. Kızılaydan kalkan ve kampüs içine giren dolmuş ve otobüs seçenekleri mevcut. Onun dışında iki kapısında da metro durağı var ve okul içerisinde ücretsiz ring servisleri hizmet vermekte.
2- Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?
🦄 B.A., Balıkesir: Üniversitemizde zorunlu staj bulunuyor ancak 3. sınıfta zorunlu tutulduğu ve henüz staj yapma imkanı bulamadığım için detaylara hakim değilim.
🦊 A., Uludağ: Üniversitemizde zorunlu staj yok. Fakat istenildiği takdirde resmi staj yapabiliyoruz. Üniversite bize herhangi bir staj olanağı sunmuyor. Staj yapmak istediğimizde kendimiz bulmamız gerekiyor.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Evet. 20 iş gününü dolduracak şekilde bir kurumda çalışmamız ve sonrasında raporunu oluşturmamız bekleniyor. Okul sigortayı karşılıyor. Okul içerisindeki lablarda ve belli araştırma merkezlerinde staj imkanları bulunuyor.
3- Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
🦄 B.A., Balıkesir: Üniversitemizin eğitim dili %100 Türkçe ancak yabancı dil dersi de görüyoruz ayrıyetten yabancı dile ağırlık verildiği için araştırma ödevlerimizi İngilizce olarak yaptığımız oluyor. Araştırmaları inceleme ve makale okuma yeteneklerimizin geliştirilmesi için genelde İngilizce çalışmaları ele alıyoruz ve temel düzeyde araştırma dilinin hakim olduğu ingilizce dersi seçmeli olarak mevcuttu, biz bu dersi 2. sınıfta seçebilmiştik.
🦊 A., Uludağ: Eğitim %30 İngilizce. Bu durum İngilizceyi aktif kullanmak ve sürekli tekrar imkanı sunması açısından olumlu. Fakat bazı derslerin anlaşılmasını güçleştiren bir durum. Kimi zaman konuyu tam kavrayabilmek için ek olarak Türkçe kaynaklardan da faydalanıyoruz.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Eğitim dili İngilizce. Bu durumun genel olarak olumlu olduğunu düşünüyorum. Psikoloji literatürünü takip etme ve yurtdışında dil bariyerine takılmama gibi büyük avantajları var. Onun dışında ana dilimde öğreniyor olsaydım, gördüğümüz konuları daha hızlı ve kolay benimseyebilirdim diye düşünüyorum.
4- Üniversitenizde bir psikoloji topluluğu bulunuyor mu? Bulunuyorsa faaliyetleri neler, öğrenciler toplulukta aktif mi? Üniversitenizdeki diğer topluluklardan da kısaca bahsedebilir misiniz?
🦄 B.A., Balıkesir: Üniversitemizde psikoloji topluluğu bulunuyor. Özellikle dönem içinde oldukça dikkat çekici ve yoğun bir programla çalışmalar gerçekleştirmişlerdi. Yapay zeka ve psikoloji ile ilgilenen, geleceğe yönelik geliştirilebilir psikolojiye eğilen bir topluluk. Bunun yanı sıra psikolojinin temel bileşenlerini tanıtmaya yönelik farklı hocalarla ve alanında bilgili kişilerle çalışmalar yapmışlardı ve topluluğun yürüttüğü sosyal yardım çalışmaları da bulunmaktadır.
Üniversitemizdeki diğer topluluklar çeşitli olmakla beraber düşünenler için üniversitenin web sayfasından inceleyebilecekleri bir liste mevcut.
🦊 A., Uludağ: Psikoloji topluluğumuz var. Genellikle alan tanıtımları ve alanda uzman kişilerin uzmanlık alanları çerçevesinde verdikleri eğitimler düzenleniyor. Buna ek de film geceleri gibi daha sosyal aktivite tabanlı etkinlikler de yapılıyor. Üniversitede topluluk çeşitliliği çok fazla. Tabii ki hepsinin aktiflik düzeyi eşit değil fakat çoğunluğu sene içerisinde düzenli olarak faaliyet gösteriyor.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Evet bulunuyor. Faaliyetler olarak akademik etkinlikler, sosyal sorumluluk etkinlikleri, film analizleri ve her sene gerçekleştirilen ODTÜ Psikoloji Günleri’ni sıralayabilirim. Bu anlamda aktif çalışanlara sahip diyebiliriz. ODTÜ’de yüzü aşkın öğrenci topluluğu var. Kültür – sanat toplulukları, dans – müzik toplulukları ve spor takımları bunlara dahil. Çoğu topluluk okul döneminde aktif olarak çalışıp, etkinlikler düzenlemekte.
5- Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.
🦄 B.A., Balıkesir: Bölümümüzdeki öğretim görevlilerinin niteliklerine gelecek olursak her biri donanımlı öğretim görevlileri ancak etkileşimin ne kadar ve ne yönde olduğu öğrenciden öğrenciye farklılık gösterebilmekte, biraz öne çıkabilmekle ilgili olduğunu düşünüyorum. Disiplinli öğretim görevlilerimiz bulunuyor bu yüzden tercih edecek arkadaşlar ilk etapta biraz zorlanabilirler ancak sorularımızın yanıtsız kaldığı ya da sorunların yokuşa sürüldüğü anlar pek yaşanmıyor. Çoğu, öğrencileri dinleyip iki taraf için de geçerli sonucu bulmaya çalışan görevlilerdir.
🦊 A., Uludağ: Bölümümüzdeki hocalarımız eğitim ve kariyer geçmişleri açısından fazlasıyla nitelikli hocalar. Alanlarına hakim kişiler. Bilimsel çalışma yapmaya sürekli devam ediyorlar ve kendilerini alan bilgisi konusunda güncel tutan kişiler. Bölümde çok kalabalık olduğumuz için hocalara ulaşmak her zaman çok kolay olmuyor. Özellikle mail yoluyla iletişime geçmek istediğimizde mailimize cevap alamayabiliyoruz. Fakat ofis saatlerinde görüşme fırsatımız her zaman oluyor.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Öğretim görevlileri nitelikli uzman psikologlardan oluşuyor. Farklı alanlardan, kendini geliştiren, aktif araştırmalar yürüten öğretim üyelerinden ders alıyoruz diyebilirim. Hocalarımızın çoğu uzun yıllardır okulda bulunduğu için bilgi seviyeleri ve öğrencilerle iletişimi kuvvetli. Soruları cevaplamaya ve adaletli davranmaya özen gösteren insanlardan eğitim alıyoruz. Fakat her hocanın bazen ayak uydurmakta zorlanacağımız farklı düzen ve kuralları olabileceğini de unutmamak gerek.
6- Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
🦄 B.A., Balıkesir: Devlet okulunda okumanın avantajlarından biri ekonomik yönden daha rahat imkân sunmasıdır diyebilirim. Özel okullara kıyasla dersten kalmaya bağlı olarak bursun kesilmesi gibi endişeler olmadığı için daha az baskı hissettiriyor. Sosyal hayatta ekonomik olarak daha aktif olunabileceği veya daha rahat birikim yapılabileceği düşüncesi de devlet okulunu tercihlerde bir tık öne taşıyordur. Onun dışında pandemi sebebiyle okulda fazla bulunamadığım için yorum yapamıyorum.
🦊 A., Uludağ: Devlet okulunda okumayı tercih etmiş biri olarak tercih etme sebeplerimden en büyüğü özel okullardaki seviye farkıydı. Hocaların ders anlatırken birbirine yakın seviyedeki öğrencilere anlattığı için daha rahat detaya girebildiğini gözlemledim. Arkadaşlarımın sorduğu birçok soru da yakın durumda olduğumuzdan benim de ilgimi çeken sorular oluyordu. Ayrıca eğer tam burslu değilse özel okula ayrılacak bütçenin, alanda farklı eğitimler alıp kendimizi geliştirmeye ayrılabileceğini düşünüyorum.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Devlet üniversitesinde okumanın avantajları hangi devlet üniversitesi olduğuna göre değişebilecek bir konu. Genel olarak özele göre avantajı ise benzer seviyenizdeki insanlarla birlikte okumak ve daha kaliteli akademik kadroya sahip olması diyebilirim. Dezavantaj olarak ise özel okulların sağladığı iş ve staj imkanlarının eksikliği diye düşünüyorum.
7- Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.
🦄 B.A., Balıkesir: Üniversitenin Çağış Kampüsü’nde şu an Kyk Erkek Yurdu ve hem kızlar hem erkekler için ortak alana sahip özel bir yurt bulunmakta. Kampüsün içinde fakültelerin dışında Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, kapalı spor salonu, açık spor tesisleri, kongre ve kültür merkezi, kütüphane, merkezi yemekhane, kafeler, “A-101” ve “Şok” marketler bulunuyor. Kampüs içinde sosyal ihtiyaçlara yönelik çok yapı bulunmuyor ayrıca kampüs geniş bir alana sahip olduğundan pek dolu görünmese de temel ihtiyaçlar bakımından yeterli.
🦊 A., Uludağ: Üniversitemizin çok büyük bir kampüsü ve kampüste vakit geçirilebilecek çok fazla alanı var. Fakülte kantinleri ve çimenlik alanlar gayet yeterli. Yurtta kalmadığım için çok net bir bilgim yok fakat yurtlar konum olarak tüm belediye otobüslerinin kalkış noktasında. Yani ulaşım açısından çok rahat bir konumda. Yemekhane de konumu ve yemek kalitesi olarak gayet iyi.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: ODTÜ’nün kendi içinde bir şehir olduğunu duymayan yoktur diye düşünüyorum. Gerek büyük kampüsü, gerek yurtları ve çarşısıyla bir şehirden farkı yok diyebilirim. Kampüsten çıkmanızı gerektirecek bir durumla pek karşılaşmıyorsunuz. Çarşı dediğimiz yerde yeme içme yerleri dışında eczaneler, kitabevi ve kafeler gibi başka mağazalar da var. Kampüsün ormanlık alanlardan oluşması en büyük artılardan. Fazlaca spor tesisi de bulunmakta. Devrim adı verilen stadyumda ise dilediğinizce çimlerde yuvarlanabilirsiniz.
8- Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi, psikolojiyle ilişkili mi vs. ?
🦄 B.A., Balıkesir: Genelde psikolojinin ders seçimlerinin felsefe ya da sosyoloji gibi daha sözel alanlardan yapılması gerektiği düşünülür ancak bölümümüzde psikolojinin düşünsel tarafından çıktığımızda genetik, evrim, programlama gibi seçmeli dersleri de alabilmekteyiz. Farklı bakış açıları edinebilmek adına faydalı oluyor ancak alışkın olmadığımız için zorlayıcı olabiliyor, fazla zaman ayırmak gerekebiliyor.
🦊 A., Uludağ: Bölümde çok fazla seçmeli ders olanağımız var. Açıkçası okulumun en sevdiğim yanı sanırım seçmeli dersler. Psikolojinin neredeyse her alanına dair ve farklı konu başlıklarını içeren çok çeşitli dersler var. Başka bölümlerden olan ve seçme hakkımız olan dersler de psikoloji ile fazlasıyla ilişkili ve çok keyifli dersler. Şimdiye kadar aldığım tüm seçmeli derslere bakarak da hepsinin çok fazla verimli olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Bölüm içi ve bölüm dışı aldığımız seçmeli dersler mevcut. Bölüm dışı seçmeli derslerde ilgi alanınıza göre istediğiniz bölümden ders alabilirsiniz. Bölüm içi seçmeli dersler her zaman istenen çoğunlukta veya nitelikte olamayabiliyor. Ama genel olarak diğer alanları tanımamıza olanak veren dersler açılıyor. Seçmeli derslerde derslerin verimi ve işleyişi tamamen hocaya bağlı oluyor.
9- Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?
🦄 B.A., Balıkesir: Bölümümüz üniversitede yeni sayıldığından henüz yan dal ve çift ana dal kapsamında diğer bölümlerden öğrenci kabul edilmiyor ancak bununla ilgili yapılmak istenen çalışmalar olduğu öğretim görevlilerimizce söylenmişti.
🦊 A., Uludağ: Okulumuzda psikoloji bölümü sadece psikoloji ile yakından alakalı bölümlerden çift ana dal ve yan dal yapabiliyor. Bu açıdan psikolojiden kopuk bambaşka bölümle ilgilenen biri için pek bir seçenek yok. Fakat sosyoloji, pdr gibi daha benzer alanlardan bu imkanımız var.
🐸 R.T.Ş., Orta Doğu Teknik: Bölümümüzdeki öğrenciler için yan dal ve çift ana dal imkanları var. Bu noktada önemli olan ortalamayı yüksek tutmak oluyor. Başka bölümler için ise psikolojiden sadece yan dal yapabilme imkanı var.
Hazırlayanlar: Vildan Emeksiz ve Betül Yılmaz
Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık