Psikolojiyi nerede okumalısınız?: Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler
🧡Anonim, Boğaziçi Üniversitesi, 3. sınıf
💚Cansel Aktaş, Akdeniz Üniversitesi, 4. sınıf
💙İlayda Çonay, İstanbul Kültür Üniversitesi, 2021 mezunu
1- Üniversitenize ulaşım nasıl?
🧡A., Boğaziçi: Üniversitemizin 6 kampüsü var, bu kampüslerden Güney, Kuzey, Hisar ve Uçaksavar kampüsleri birbirlerine yürüme mesafesinde ve ulaşımı metro/otobüsle çok kolay olan merkezi bir yerde bulunuyor. Daha çok yüksek lisans öğrencilerinin kaldığı ve son yıllarda hazırlık yurtlarının da açıldığı Kandilli kampüsü Anadolu yakasındaki tek kampüsümüz fakat orada lisans düzeyinde dersler verilmiyor. Hazırlık kampüsü olan Kilyos kampüsü şehir merkezine en uzak ve ulaşımı en zor olan kampüs. Bu kampüse de 59RK veya 151 gibi İETT otobüsleriyle ulaşmak mümkün.
💚C.A., Akdeniz: Üniversitemiz tam şehrin merkezinde bulunuyor. Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa belediyelerini birbirine bağlıyor diyebilirim, ulaşım problemi hiç olmuyor. Üniversitenin içinde de sık sık geçen ringler var bu yüzden fakültelere ulaşım da oldukça kolay.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Psikoloji Bölümü Ataköy Kampüsü üzerinde yer almakta. Metrobüs ile Yenibosna durağında inildiğinde ulaşım sağlanabilir. Çevresinde toplu taşıma olarak birçok durağa yakın olduğu için ulaşımı gayet kolay. Arabası olan öğrenciler için de otoparkı mevcut.
2- Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?
🧡A., Boğaziçi: Boğaziçi Üniversitesinde zorunlu staj bölüme bağlı ve psikoloji bölümünün zorunlu stajı yok. Öğrenciler stajlarını kendi imkanlarıyla buluyorlar.
💚C.A., Akdeniz: Maalesef zorunlu staj yok. Yarı resmi bir belge alarak kabul eden yerlerde alan gözlemi yapma şansı sunuluyor.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: 2 adet zorunlu staj bulunuyor. 2. sınıfı bitirdiğiniz andan itibaren staj yapabiliyorsunuz. Okulun anlaşmalı olduğu devlet hastanelerinde bir stajınızı yapabiliyorsunuz. Fakat bunun için başvuran öğrenciler not ortalamasına göre sıralanıyor. Devlet hastanesinde stajı imkanı ve staj göreceğiniz hastane bu şekilde belirleniyor. Diğer stajınızı ise kendiniz buluyorsunuz. Fakat bu konuda sorun yaşadığınız takdirde stajlar ile sorumlu hocanız elinden geldiğince yardımcı oluyor. Zaman zaman bölüm panosuna staj ilanları asılıyor.
3- Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
🧡A., Boğaziçi: Boğaziçi Üniversitesindeki bütün bölümler için eğitim dili 100% İngilizcedir. TOEFL / IELTS belirlenen bir puanın üstünde almışsanız veya hazırlık geçme sınavında başarılı olursanız hazırlık okumadan bölüme geçebilirsiniz. Hazırlık eğitimini yarım dönem veya bir sene alarak İngilizcenizi geliştirip bölüme başlayabilirsiniz. İngilizce bilmek günümüz dünyasında sahip olunması gereken en önemli yetkinliklerden bir tanesi, bu nedenle üniversite düzeyinde bu kadar yoğun İngilizceye maruz kalıyor olmamızın hem gündelik hayatta hem de kariyer planlaması yaparken lehimize olduğunu düşünüyorum.
💚C.A., Akdeniz: Eğitim dili Türkçe. Ben bunun bir avantaj olduğunu düşünüyorum çünkü görece sosyal ve kültürel bir bölüm diyebiliriz. Öğrenmeyi ve akılda kalmasını kolaylaştırıyor diye düşünüyorum Türkçe işlenmesinin. Ama mutlaka İngilizcenizi ya da geliştirmek istediğiniz diğer dilleri tamamlamalısınız.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Eğitim dili Türkçe. Dürüst olmak gerekirse bence bu bir eksiklik. Özellikle son senemde tez yazarken literatür taraması kısmında bu sorunu yaşamıştım. Alanınızla ilgili araştırma yapmak, kitaplar okumak ve bilgi edinmek istediğinizde İngilizcenin eksikliğini hissediyorsunuz. Bu eksikliği kendinizin kapatması gerekiyor.
4- Üniversitenizde bir psikoloji topluluğu bulunuyor mu? Bulunuyorsa faaliyetleri neler, öğrenciler toplulukta aktif mi? Üniversitenizdeki diğer topluluklardan da kısaca bahsedebilir misiniz?
🧡 A., Boğaziçi: Üniversitemizde BÜDAV (Boğaziçi Üniversitesi Davranış Bilimleri Kulübü) bulunuyor. Psikoloji/PDR öğrencileri ağırlıklı bir kulüp olan BÜDAV her sene çeşitli seminerler, sempozyumlar, film analiz etkinlikleri ve söyleşiler ile aktif bir program sürdürüyor. Diğer kulüplere gelecek olursak, müzik, görsel sanatlar, folklor gibi sanat odaklı kulüplerden dans, dağcılık, yelken gibi spor kulüplerine; kariyer kulüplerinden aradığınız her kutu oyununu barındıran oyun kulübüne kadar kendinize uygun aklınıza gelen her alanda kulübü barındıran geniş bir kulüp yelpazemiz mevcut.
💚C.A., Akdeniz: Üniversitemizde pdr-psikoloji topluluğu bulunuyordu sonra psikoloji topluluğu ayrı bir topluluk olarak kuruldu ama pandemi dönemine denk geldiği için çok fazla aktif olamadı. Daha çok TPÖÇG üzerine çalışmalar mevcut. Üniversitemizde neredeyse her ilgi alanına özel topluluk var aklıma gelen bazılarını sayayım: Amerikan futbolu, dans, dağcılık, dalış, kitap toplulukları, bölümlerin kendi toplulukları vb.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Tabii ki üniversitemin bir psikoloji kulübü var. Dileyen her öğrenci kulüpte aktif görev alabiliyor. Psikoloji kulübünün ortak çıkardığı Psiko Kültür adında bir dergi var. Dönem dönem alanımızda çok değerli konuşmacılar misafir ediliyor. Psikoloji Günleri düzenlenerek seminerler veriliyor. Üniversitemizin Kültür Noktası arayıcılığıyla da alanımıza dair konferanslar ve konferanslara yönelik sertifikalar alınabiliyor. Bunların dışında alan dışı ilginizi çekebilecek birçok kulüp var.
5- Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.
🧡A., Boğaziçi: Bölümümüzün öğretim görevlileri hepsi özenle seçilmiş, çoğu Boğaziçi’nde öğrencilik geçmişi de bulunan ve yetkinlikleriyle hayran bırakan insanlar. Bölüm/ üniversite sayfasından bulabileceğiniz unvanları, eğitimleri aksine ben ne kadar öğrenci dostu ve halden anlar olduklarından bahsetmek istiyorum. Bölümümüze yakışır bir şekilde çoğu hocamız önce öğrencinin mental sağlığını ve mutluluğunu gözetir, bir olumsuzluk karşısında her zaman yanınızdadırlar, okulla alakalı/alakasız her konuda ulaşılabilirlerdir. Diğer bölümler ve üniversitelerdeki arkadaşlarımla konuşmalarıma dayanarak Boğaziçi Psikolojinin eğitim kadrosunun bir tane olduğunu söyleyebilirim 😊
💚C.A., Akdeniz: Öğretim üyelerimizde 2 tane klinik psikolog, 1 adli psikolog, 2 sosyal psikolog, 1 endüstri ve örgüt psikoloğu, 1 deneysel psikolog ve 1 gelişim psikoloğu var. Çoğu doçent doktor. Dersini aldığım bütün öğretim üyeleri öğrenci lehine ders işliyor. Bire bir konuşma fırsatı tanıyor, derse katılımımıza ve anlamadığınız, kafanıza oturmayan konularda tekrar tekrar anlatmaya özen gösteriyor. Bol bol örneklerle, canlandırarak işleniyor dersler, soru-cevap tekniğiyle öğrencilerin konuyla ilgili yorum yapması ve derse katılımı sağlanıyor. Kısacası kendinizi alanda gibi hissettiriyorlar. Açıkçası ben her birinin dersine hayranlıkla katılıyorum.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Okulumuzun oldukça geniş bir akademik kadrosu var. Aynı zamanda önemli üniversitelerden hocalarımız da okulumuzda yarı zamanlı ders veriyor. Psikoloji bölümünde birçok farklı alanda deneyimli hocalarımız bulunmakta. Öğrencilerine verebilecekleri en yüksek düzeyde eğitimi vermek için çabalıyorlar. İletişim güçleri oldukça yüksek olmak ile birlikte bir öğrenci için her zaman ulaşılabilirler. Üniversitemizde mevcut psikoloji laboratuvarı bütün psikoloji öğrencilerinin kullanımına açık. Türkiye’de hala gelişmekte olan Adalet Psikolojisi alanında hem zorunlu hem de seçmeli derslerimiz bulunmakta. Hem Endüstri hem adalet hem deneysel hem de klinik gibi çoğu alana dair zorunlu ve seçmeli dersler ile öğrenciler birçok alana dair fikir sahibi oluyor. Dezavantajlı gruplara dair her türlü imkan sağlanıyor.
6- Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
🧡A., Boğaziçi: İlk olarak imkân bazında devlet ve özel üniversiteler arasında çok fark var. Özel üniversitelerde yaşamak, okumak öğrenci için kesinlikle daha kolay ve konforlu. İkinci olarak bence özel ve devlet arasındaki en büyük fark öğrenci profili. Devlet üniversiteleri çok dar bir kesimden öğrenci alırken özel üniversitelerde farklı seviyelerden daha fazla öğrenci bulunuyor. Bu da devlet üniversitelerindeki öğrencilerin neredeyse hepsinin seviyesi birbiriyle benzerken, özel üniversitede seviye farklarına neden oluyor. Bu seviye farkı öğrencinin avantajına da olabilir dezavantajına da olabilir. En temel iki farkın bunlar olduğunu söyleyebiliriz.
💚C.A., Akdeniz: Ben devlette okuyorum o yüzden özel hakkında net bir görüşe sahip değilim ama devlette okumanın biraz daha prestij sağladığını gözlemliyorum, bu tabii ki hangi özel üniversiteyi tercih edeceğinizle de yakından ilgili. Hatırı sayılır bazı okullarda okuma şansınız varsa tabii ki düşünmeye bile gerek yok.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Hem devlet üniversitesi hem de özel üniversitenin kendine göre artıları da eksileri de bulunmaktadır. Özel üniversitelerde okulun hem öğrenciye hem de hocalarına verdiği imkanlar daha geniş olabiliyor. Çevremden gözlemlediğim kadarıyla devlet üniversitelerinde dersin görevli hocasına ulaşmak, soru sormak her zaman çok kolay olmuyor. Ama kendi üniversitem adına emin olarak söyleyebilirim ki her zaman hocalarımıza rahatça ulaşabiliyoruz.
7- Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.
🧡A., Boğaziçi: Üniversitemizde devlet yurtları ve SUPERDORM adı verilen bir özel yurt bulunuyor. Devlet yurtları imkan olarak gerçekten çok kısıtlı fakat ulaşım ve fiyat olarak öğrenci dostu olduğunu söyleyebiliriz. Yemekhanemizde üç öğün yemek çıkıyor, yemekhane haricinde kampüs içerisinde yemek alabileceğiniz, çay/kahve içebileceğiniz çeşitli mekanlar da mevcut. Güney ve Kuzey kampüslerin merkezi konumundan dolayı, kampüs dışında, yürüme mesafesinde, öğrenci dostu sayısız yeme – içme mekanı bulabilirsiniz. Bu muhit öğrenci evleri için de oldukça popüler bir lokasyon, yurtta kalmayı tercih etmiyorsanız kampüse yürüme mesafesinde bir öğrenci evine girebilirsiniz.
💚C.A., Akdeniz: Akdeniz Üniversitesinin kampüsü Türkiye’deki en büyük kampüslerden birisidir. Köklü bir üniversite sayıldığı için düzeni oturmuş bir kampüsü var diyebiliriz. Antalya’da olmasından kaynaklı doğal ve güzel bir yaşam alanının içinde, merkezi olmasından dolayı sahile de oldukça yakın. 3 adet çarşısı var en eskisi Olbia, tiyatro alanın içinde ve yapı olarak gerçekten tarihi bir havaya sahip. En çok oturma alanına sahip olan Yakut Çarşısı sanıyorum en kalabalık çarşı hep orası. Bizim fakültemize en yakın ve en yeni çarşı da Ceypark. Bütün çarşılarda çeşitli kafeler, yemek yerleri ve oyun oynama imkanları mevcut. Yemek yemek için çoğu öğrenci okulun yemekhanesini tercih ediyor ve söylemeden geçemeyeceğim, bu pandemi döneminde yemekleri biraz özledim 😊. Yurtlar hakkında detaylı bir bilgim yok, olanı aktarayım. Odalar 4 kişilik, her odada banyo ve çalışma alanları mevcut diye biliyorum. Hem erkek hem de kız yurtları çarşılara yakın konumda. Giriş-çıkış için kartlı bir sistem var ve en geç 11’de yurda giriş yapılması gerekiyor diye biliyorum, Ramazanda bu saat uzatılıyor. Yurda giriş yapmayacaksanız önceden haber vermeniz gerekiyor. Çünkü geç kalma hakkı sınırlı diye biliyorum.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsünde bir adet ön ve bir adet arka bahçe bulunmakta. Okulumuzun aynı zamanda Bahçelievler’de de yurtları mevcut. Yeme/içme olarak oldukça çeşitli yerleri var. Okulun içinde kafeteryaları, restoranları ve Starbucks, EspressoLab gibi kafeleri var. Aynı zamanda Airport Alışveriş Merkezinin tam yanında olduğu için birçok yeme içme yeri imkanına sahip.
8- Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi, psikolojiyle ilişkili mi vs. ?
🧡A., Boğaziçi: Bölümümüzde çok fazla psikoloji seçmelisi var, tam listesi bölümün internet sitesinden bulabilirsiniz. Üçüncü sınıftan itibaren zorunlu ders sayınız dönemde 1 – 2lere kadar düşüyor, geri kalan derslerinizi tamamen siz seçiyorsunuz. Bu da yönelmek istediğiniz alanın derslerine ağırlık verebilmenizi sağlıyor. Diğer bölümlerden de seçmeli dersler alabiliyorsunuz. Seçmeli ders çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
💚C.A., Akdeniz: Seçmeli derslerin çeşitli olduğunu düşünüyorum, sırf bu dönem 6 tane ders seçeceğimiz vardı ilgili olduğunuz alana yönelik olarak seçim yapabiliyorsunuz. Tabii ki psikolojiyle ilişkili absürt bir seçmeli ders hiç almadık. Zaten seçmeli dersler aslında sizin neye ilginiz olduğuna ve ileride yüksek lisans yapacaksanız hangi alanda ilerleyeceğinize yön verir durumda.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Oldukça çeşitli seçmeli dersler mevcut. Örnek vermek gerekirse ben Eğitimde Rehberlik ve Psikolojik Danışma dersi ile Eğitim Psikolojisine dair oldukça fikir sahibi oldum, Gözlem ve Görüşme Teknikleri dersi ile başlangıç olarak klinik eğitimi aldım ve role playing uygulaması ile terapist-danışan rollerini deneyimledim. Psikofarmakoloji dersi ile beyin kimyası ve psikiyatride kullanılan ilaçlar hakkında fikir sahibi oldum. Evrimsel Psikoloji dersi ile aslında psikolojiye dair çok geniş bir bakış açısı yakaladım. Psikolojik Travma ve Müdahaleler dersi ile travmayı daha iyi tanıyarak ayırt edebilmeyi öğrendim. Ve burada yazamayacağım fakat oldukça çeşitli seçmeli derslerimize bölümümüzün internet sayfası üzerinden erişebilirsiniz.
9- Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?
🧡A., Boğaziçi: Psikoloji Bölümünün batı dilleri ve edebiyatı, felsefe, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, sosyoloji ve tarih bölümleriyle çift ana dal imkanı bulunuyor. Yan dal programı bulunmuyor fakat Film Studies, American Studies ya da Copywriting sertifika programlarına katılarak, bu alanlardan birinde sertifika sahibi olmanız mümkün.
💚C.A., Akdeniz: Bizim fakültemiz yan dal ve çift ana dal imkanını psikoloji bölümünün isteği üzerine açmıyor demek yanlış olmaz. Çünkü bizlerin çift ana dal yapması demek diğer bölümlerin de psikoloji alanında yapabilmesi demek ve bizlere göre yeterli puanı sağlayamamış öğrencilere böyle bir imkan tanınması çok büyük bir haksızlığa yol açar.
💙İ.Ç., İstanbul Kültür: Bölümümüzde hem yan dal hem de çift ana dal imkanları mevcut. Gerekli mevzuata yine okulumuzun internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hazırlayanlar: Şeyma Fidan ve Vildan Emeksiz
Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık