Inside Out (Ters Yüz) : Film İncelemesi

Ters Yüz (Inside Out), 2015 Disney Pixar tarafından yapımı üstlenilen bir çocuk/komedi filmidir. Bu yazımızda sizlerle bu filmin arka planındaki psikolojik yorumlamaları gün yüzüne çıkarmak ve incelemek istiyorum.

İlk olarak bu filmi sizlere kısaca özetleyelim ki yaptığımız yorumlamalar daha anlaşılır olsun. Ana karakterimiz 11 yaşındaki Riley, ailesiyle birlikte Minesota’dan San Francisco’ya taşınıyor. Yaşadıkları yerin değişmesi sonucunda Riley, zihninin içerisinde bir geçiş dönemi deneyimlemeye başlıyor ve San Francisco’daki yeni hayatına uyum sağlamaya çalışıyor. Bütün bunlara ek olarak büyümenin de getirdiği değişimlerle de mücadele ediyor. Film boyunca Riley’nin hayatını onun duygularını canlandıran 5 karakter üzerinden gözlemliyoruz. Bu beş duygu; neşe, üzüntü, öfke, tiksinti ve korku. Film bir animasyon filmi olsa da verdiği anlamlar incelendiğinde bir yetişkin filmi olduğunu kavrayabiliriz.

Diğer duyguların yöneticisi konumunda olan neşe, filmde yer alan 5 ana duygudan baskın olanı. Bu duygu her şeyi kontrolü altına almaya çalışıyor. Aslında bu duyguyu düşündüğümüzde kendi günlük yaşantımızla özdeşleştirilebilir çünkü gün içerisinde bizi üzen ya da farklı duygular hissettiren olaylar yaşadığımızda neşeli ve mutlu olmamız gerektiği algısına sahibiz. Filmde belki ilk duyduğumuzda anlamlandıramayacağımız bir kavram olan çekirdek anı kavramından da bahsediliyor. Bu kavram, kişinin kişiliğinin oluşmasında büyük rol oynayan anıları içeriyor. Riley’nin çekirdek anısı ise dünyaya geldiği anda ailesinden gördüğü sevgi olarak bahsediliyor. Buna ek olarak her bir çekirdek anının kişilikte bir şeyi güçlendirdiği düşünülüyor. Bir çoğumuz bunu kendimizde deneyimlemişizdir ama deneyimlemediğiniz bir anı hatırlamıyorsak bile şuan düşündüğünüzde zihninize kazınan bir anının hayatınızı nasıl etkilediğini ve ona şekil verdiğini görebileceksinizdir.

Bu film hakkında diğer bir önemli detay ise anıların duygu karakterleri tarafından kısa ve uzun süreli olarak düzenlenmesi. Riley uyuduğunda karakterler yaşanan anıları uzun ya da kısa olarak yerlerine yerleştiriyorlar. 

Riley’nin duygularından baskın olan karakterin neşe olduğundan bahsetmiştik. Baskın olmasına rağmen diğer duyguları kontrol ediyor ve onların da önemli bir faktörü olduğunu hatırlatıyor. Neşeye göre korku olayların en kötü hallerinin düşünülmesini sağlayarak onu felaketten korur. Tiksinti zehirlenmesinden, öfke başkalarından korur ve neşe ise mutlu olmasını sağlar. Fakat neşenin göremediği bir şey var ki üzüntünün Riley üzerindeki önemli etkisi. Üzüntüyü devamlı olarak Riley ve onunla alakalı durumlardan uzak tutmaya çalışıyor ve bu duyguyu yaşamasına engel oluyor. Hatta onu belirli bir alanda kalmakla kısıtlayıp Riley’nin anılarına dokunmasına izin vermiyor. Riley günlük hayatında karşılaştığı zorluklar karşısında çoğunlukla annesi tarafından babasının mutluluğu için her zaman gülümsemesi ve mutsuz olmaması gerektiği düşüncesine maruz kalıyor. Bu durum da onun endişeli ve öfkeli olmasına yol açıyor. 

Kaynaklar

Canbaş, Z. (2023). Film Analizi: Ters Yüz (Inside Out). Mona Psikoloji. https://www.monapsikoloji.com/film-analizi-ters-yuz-inside-out/ . URL adresinden 2023 tarihinde alınmıştır.

Langley, T. (2016). Inside Out: Emotional Truths by Way of Pixar. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/beyond-heroes-and-villains/201506/inside-out-emotional-truths-way-pixar adresinden 27 Şubat 2023 tarihinde alınmıştır.

Öne Çıkan Görsel: beyazperde.com

Görsel 1: deviantart.com

Görsel 2: pinterest.com

Görsel 3: splashlearn.com

Editör: Gülbin Daldal

Yorum Bırak