Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: Sakarya Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Sakarya Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik okuyan 2. sınıf öğrencisi Dilara Eşer’e sorduk:

  • Üniversitenize ulaşım nasıl?

 Sakarya Üniversitesi’nin eğitim fakültesi Hendek ilçesinde. Eğitim Fakültesi, Hendek’in merkezinde yer alıyor. Sakarya, ulaşım için birçok şehre yakın olan bir il. Fakat fakültemizin bulunduğu Hendek merkeze biraz uzak kalıyor. Hendek’e gelmek isteyen biri, Sakarya merkezde Donatım durağından Hendek arabasına binip 45-55 dakika süren bir yolculukla Hendek’e gelebilir. Hendek’te okumanın artısı da var eksisi de var. Ana kampüste olmadığımız için birçok avantajdan yoksunuz fakat küçük bir yer olduğu için de kurulan ilişkiler daha samimi ve kalıcı olabiliyor. Bu durum bakış açısına göre değişir. Sakarya’yı tercih etmek isteyenlere eğer imkanları varsa Hendek’e gidip okulu görmelerini tavsiye ederim. Daha sağlıklı bir tercih yapmış olurlar.

 

  • Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?

 Eğitim fakültelerinde her bölümün zorunlu stajı vardır. Okulun verdiği zorunlu staj görevi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık’ta 4. sınıftadır. Okullarda veya RAM’larda zorunlu stajımız olur. Yıl içinde zorunlu staj dışında özel bir okul vs. gönüllü stajyer arayan bir kurum varsa bunun da duyuruları yapılır, isteyen öğrenciler katılırlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde 3 ve 4. sınıftan itibaren uygulama dersleri yoğunluk kazanır. PDR, öğrendiklerimizi uyguladığımız ve öğrencilerini sahada çalışmaya hazırlayan bir bölüm. Bu yüzden staj yerleri ve okulun sağladığı imkanlar bakımından da zengin bir bölümdür.

 

  • Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

 Benim okuduğum bölümün eğitim dili Türkçe. Bu durumun artısı ve eksisi var. İlk olarak artılarından bahsedeyim. Psikolojik Danışmanlıkta odak noktamız karşımızda danışanımızdır. Bizler insana hitap ederiz. Bu yüzden öğrendiklerimizin ana dilimizle alakalı olması öğrendiğimiz konuları bizim için daha anlaşılır kılar. Ben birkaç kere denk geldim, yabancı dil okuduğu için tam olarak işlediği konuyu anlamayıp, öğrendiği şeyin Türkçe karşılığına pek hakim olamayan insanlar var . Bu tabii ki kişide biten bir şey fakat ben artı bir yön olarak bölümü Türkçe okumamın benim için daha anlaşılır olduğunu düşünüyorum. En büyük eksi yönü ise, psikoloji kaynaklarının literatürde İngilizce olması. Fakat bu da kişiye bağlı olarak değişebilecek bir durum. İngilizcemizi geliştirirsek ve alana gerekli önemi verirsek, güncel araştırmaları takip edip kendimizi yenilersek geride kalmayız ve böylelikle bilgilerimiz eskimez.

 

  • Üniversitenizde bölümünüzün topluluğu bulunuyor mu? Bulunuyorsa faaliyetleri neler, öğrenciler toplulukta aktif mi?

Bölümümüzün topluluğu: Sakarya Üniversitesi Psikolojik Danışmanlar Öğrenci Topluluğu. Online dönemde de yüz yüze dönemde de topluluk içerisinde aktif rol aldım. Online dönemde kısıtlı imkanlarımız olmasına rağmen birçok etkinlik düzenlendi. Online da olsa PDR Günleri yapıldı. Yüz yüze dönemde ise alandan farklı hocalar çağrılıp etkinlikler yapıldı ve PDR Günlerini yine gerçekleştirdik. PDR Günleri topluluğun yaptığı en güzel etkinliklerin başında geliyor bence. Alandan hocaları tanıyabiliyoruz ve alanımızla alakalı perspektifimiz daha da genişliyor.

 

  • Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.

 Okulumuzda akademik kadro çoğu okula göre iyi durumda. Profesörlerimiz, doçentlerimiz fazla. Hocalarımızın mezun oldukları okullar ve aldıkları eğitimler iyi. Öğrencilerin, hocaların aldıkları eğitimleri örnek alabilecekleri yerlerden mezunlar. Derslerin verimli geçip geçmemesi, öğretim görevlisinin öğrenciye ne kadar dersi geçirebilmesi öğrencilere göre değişen bir durum. Herhangi bir aksaklıkta öğrenciye destek oluyorlar. Ben yardım istediğimde bana yardımcı olmayan bir hocaya denk gelmedim. Fakat dediğim gibi bu durumlar öğrenciye ve hocaya göre değişir.

 

  • Sizce devlet üniversitesinde/özel üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

 Ben devlet üniversitesinde okuyorum. Özel üniversitede okumanın tek avantajı, eğer köklü bir üniversiteyse okurken sağlayacağı staj imkanları ve mezun olduktan sonra -anlaşmaları varsa eğer- sağlayabileceği iş imkanlarıdır. Bunun dışında özel bir üniversitede okumayı avantajlı bulmuyorum. Çünkü birçoğu öğrenciden nasıl para koparabileceğinin derdinde. Bu yüzden özel okullara pek sıcak bakmıyorum.

 

  • Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.

 Hendek’te yurt bakımından pek fazla seçenek yok. Özel yurtlar, apartlar ve KYK var. Özel yurt 1 tane, apart 6-7 tane civarı. KYK konusunda kızların birçoğu memnun fakat erkek KYK çok daha uzakta olduğu ve ulaşımı zor olduğu için erkekler pek memnun değil. Bunların dışında eve çıkan arkadaşlarımız da oluyor. Kira bakımından da çok uçuk fiyatlar istenmiyor. İlçede olduğu için birçok şehre göre kiralar daha uygun. Yemek yerleri olarak popüler olan birkaç yer mevcut: Burger King, Dominos, Cadde Katık vs. Bunların dışında birçok alternatif var fakat merkezi bir yere göre de seçenekler daha küçük çaplı.

 

  • Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi vs. ?

 Arkadaşlarımdan görüyorum, dersleri öğrenciye seçtirmek yerine kendi seçmelileri belirleyip seçim yaptıran üniversiteler var. Biz Sakarya Üniversitesinde PDR Bölümünde, seçmelilerimizi kendimiz seçiyoruz. Özellikle alan seçmelilerini çok beğeniyorum, çeşitli dersler var ve gördüğümüz dersler keyifli geçiyor. MB seçmeli ve GK seçmelilerde seçenekler bol. Benim henüz seçip de pişman olduğum bir seçmeli dersim olmadı. MB ve GK seçmelilere farklı bölümden öğrenciler girse de eğitim fakültesinde olduğumuz için verilen dersler de güzel oluyor. Verim alma durumu ise hocaya ve öğrencinin dersten beklediklerine göre değişebilir.

 

  • Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?

Okulumuzun yan dal ve çap imkanları geniş. Ben de çap öğrencilerinden bir tanesiyim. Özel Eğitim Öğretmenliği ile çap yapıyorum. Yan dalda pek çok bölüm mevcut fakat asıl önemli olan çap bölümleri bence. Çünkü çapı bitirdiğimizde başka bir lisans programından da mezun oluyoruz. O bölümden atanma, akademisyen olma vs. durumumuz var. Okulumuzda PDR bölümüne açılan çap programları: hemşirelik, ebelik, ilköğretim matematik öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, ingilizce öğretmenliği, sosyal hizmet. Bu bakımdan okulumuzun bize sağladığı avantaj büyük. Benim ana dalım PDR olmasına rağmen ve özel eğitimde çap öğrencisi olmama rağmen, Özel Eğitim topluluk başkanıyım. Bana bu imkanı sağlayan da okulumuz. Ben okulun imkanlarını sonuna kadar değerlendirmeye önem gösteriyor ve gayret ediyorum. Okulumuz da bize bu konuda destek sağlayan ve imkan veren bir okul.

 

Röportajı hazırlayan: Şevval Nalbantoğlu

Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık

Yorum Bırak