Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Maden Mühendisliği Bölümü

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da Maden Mühendisliği okuyan 3. sınıf öğrencisi Safa Sadık Küçükcengiz’e sorduk:

  • Üniversitenize ulaşım nasıl?

Fakültem ve bölüm binası, bina yeniden yapıldığından dolayı farklı yerlerde. Yolculuğum ortalama 1 saat sürüyor ve oldukça yorucu bir yol oluyor.

 

  • Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?

Maden Mühendisliğinin yer altı ve yer üstü olarak iki farklı stajı var. Mümkün olduğunca kendimiz ayarlamamız gerekiyor, aksi takdirde istemediğimiz madenler veya illerde olabiliyor.

 

  • Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Bölümümün eğitim dili yüzde yetmiş Türkçe, yüzde otuz İngilizce. Ancak dersler Türkçe işlenip sınavlar İngilizce soruluyor ve bu bizi oldukça zorluyor.

 

  • Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.

Çok farklı derslerimiz olduğu için her hocamız farklı alanlarda ve çoğu kendi alanında oldukça başarılılar. Profesörler ve doçentlerden oluşuyor.

 

  • Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Aktiviteler ve festivaller farklılık gösteriyor ve ücretsiz yararlanabildiğimiz aktiviteler devlet üniversitelerinde daha fazla oluyor.

 

  • Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.

Kampüsümüz oldukça güzel bir manzaraya ve doğaya sahip ancak konum olarak çok uzak. Kampüs içerisinde kız öğrenci yurdu bulunuyor, ayrıca oldukça geniş bir yemekhanesi ve şahane bir kapalı meydanı var. 

 

  • Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi?

Bölümümüz gereği hepsi alan dersi. Çok çeşitli oluyor ancak dersler ağır ve konular çok fazla olduğu için yeteri kadar verimli olmuyor.

 

  • Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?

Bölümümde hem yan dal hem de çift ana dal uygulaması oluyor. Çift ana dal imkânı Jeoloji, Kimya, Metalürji Malzeme gibi mühendislik bölümleriyle oluyor. Yan dal ise yine bu dersler ve türevleriyle oluyor.

 

Röportajı hazırlayan: Merve Yelkovan

Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık

Leave a Reply