Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü
Manisa Celal Bayar Üniversitesinde İlköğretim Matematik Öğretmenliği okuyan 3. sınıf öğrencisi Büşra Yelkovan’a sorduk:
- Üniversitenize ulaşım nasıl?
Fakültem ana kampüste olmadığından Manisa’nın bir ilçesindeyim. İlçe küçük ve ulaşım yeteri kadar kolay. Fakülte ve yurdum arası mesafe de kısa olduğundan yürüyerek 7-8 dakika içinde fakültede olabiliyorum.
- Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?
Eğitim fakültesinde okuduğum için dördüncü sınıfta ‘Öğretmenlik Uygulaması’ adı altında bir dersle Milli Eğitim Bakanlığının ayarladığı staj yerlerine giderek stajımızı yapıyoruz. Staj öğretmeninizi iyi seçerseniz eğer staj sonunda kendinize bir şeyler katmış olursunuz. Bu konuda bazı öğretmenler çok yetenekli ve tercih edilmesi gereken kişiler.
- Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
Bölümümün eğitim dili Türkçe. Yüzde otuz İngilizce olan bir eğitim olmasını daha çok isterdim. Okuduğum bölümün bütün dünyada önemli olduğundan İngilizce olarak da derslerimi görüp başka ülkelerde de eğitim vermek isterdim.
- Üniversitenizdeki topluluklardan kısaca bahsedebilir misiniz?
Okulumda her bölümün kendine ait bir topluluğu bulunuyor. İsteyen herkes katılabiliyor. Her topluluk kendine ait etkinlikler üreterek bunları sergiliyorlar.
- Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.
Matematik bölümünde iki doçent ve iki öğretim üyesi öğretmenim var. Öğretmenlerin hepsi çok bilgili fakat doçent olan öğretmenler derslerle pek ilgilenemiyor. Geri kalan iki öğretmenim şu ana kadar göreceğiniz en iyi iki matematikçi ve bizimle her şekilde ilgilenen dünya tatlısı öğretmenler. Eğitim bilimleri öğretmenlerim ise bir öğretmenin ilgilenmesi gereken kısım kadar ilgileniyorlar. Dezavantajlı gruplar konusunda da bütün öğretmenlerim ellerinden gelen her şeyi yapıyor.
- Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bir devlet üniversitesinde okumanın en önemli avantajının ücretsiz bir şekilde her şeyden yararlanabilmek olduğunu düşünüyorum.
- Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.
İlk soruda da dediğim gibi ana kampüste olmadığımdan fakültemde dört farklı blok var ve bu blokları bağlayan küçük bir oturma alanı var. Fakültenin etrafı yeşillikle kaplı. Bir kantin ve yemekhanesi bulunmakta. Çimlerde oturabilecek bir alanı yok fakat banklar ve çardaklar bulunuyor.
- Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi?
Seçmeli dersler çoğunlukla eğitim bilimleri ile alakalı olduğundan bir öğretmen adayı için en mantıklı seçmeli dersler bunlar oluyor. Eğitim bilimi derslerinden başka genel ağırlık sanat ve teknoloji üstüne oluyor.
- Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?
Bölümümde hem yan dal hem de çift ana dal uygulaması oluyor. Çift ana dal imkanı sınıf öğretmenliği, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümleriyle oluyor. Yan dal sadece psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüyle yapılıyor.
Röportajı hazırlayan: Merve Yelkovan
Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık