Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Manisa Celal Bayar Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik okuyan 2. sınıf öğrencisine sorduk:

  • Üniversitenize ulaşım nasıl?

Ulaşım çok zor. Merkeze uzak olduğu için otobüs fiyatları da bir o kadar pahalı. Memleketten fakülte bölgesine gitmek için aktarma yapmak lazım ve duruma göre bekleyiş çok olabiliyor. Fakülte bölgesinde ise her zaman yürüyerek bir yerlere varıyoruz. Otogar veya hastane gibi yerlere gidebilmek için taksi şart.

 

  • Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?

Staj zorunluluğu var. Staj yerimiz ne yazık ki fakülte bölgesi dışında. Yine ulaşım sıkıntısı çekiliyor. Diğer bölümlerle ilgili bir bilgim yok fakat PDR alanı için staj durumu bu şekilde zor.

 

  • Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Eğitim dili Türkçe. Bu durum tabii ki İngilizce eğitim veren okullardaki öğrencilere kıyasla bizim için bir dezavantaj. Branşla ilgili makaleleri asıl dilinden öğrenmek yerine çeviri ders kitapları kullanıyoruz. Bu da bizlere bireysel olarak dil öğrenmek ve bunu mesleğimize uygulama zorunluluğu bırakıyor.

 

  • Üniversitenizde bir psikoloji topluluğu bulunuyor mu? Bulunuyorsa faaliyetleri neler, öğrenciler toplulukta aktif mi? Üniversitenizdeki diğer topluluklardan da kısaca bahsedebilir misiniz?

Evet bulunuyor. Son sınıf öğrenciler bir süpervizör denetimi altında danışmanlık veriyorlar. Diğer topluluklar hakkında pek bir bilgim yok.

 

  • Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.

Henüz hepsinden ders alamadım fakat dersini aldığım ve üst sınıftaki öğrencilerin söyledikleri kadarıyla öğretmenlerimiz kendi alanlarında kaliteli kişiler. Öğretmen kalitesi sebebiyle bu fakültede kalmak isteyen birçok son sınıf öğrencisiyle de konuşma fırsatım oldu.

 

  • Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Öğretim görevlilerinin kalitesi ve maddiyat açısından devlet üniversitesi daha avantajlı diye düşünüyorum fakat unvanı üst düzeyde olan bazı öğretim görevlileriyle birebir iletişim hatta daha doğrusu onlara ulaşmak genelde zor oluyor.

 

  • Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.

Küçük bir yer olması sebebiyle yapılabilecek fazla çeşitli aktivite bulunmuyor maalesef. Bu da sosyalleşmeye olumsuz olarak etki ediyor. Kampüs yaşantısı yok. Kız yurtları fakülteye çok yakın, erkek yurtlarıysa bir o kadar uzak (yürüyerek yirmi beş-otuz dakika civarı). Öğrenciler genel olarak kafeteryalarda vakit geçiriyor ve yemek yiyorlar. Farklı ufak çaplı restoranlar da bulunuyor.

 

  • Bölümünüzdeki yan dal ve çift ana dal imkanlarından bahsedebilir misiniz?

PDR bölümü öğrencisiyseniz ikinci bir dal için sınıf öğretmenliği bölümünü seçebilirsiniz. Kendi bölümünüzde derece sahibi olmanız gerekmektedir.

 

Röportajı hazırlayan: Merve Yelkovan

Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık

Yorum Bırak