Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: Medipol Üniversitesi Hukuk Bölümü
Medipol Üniversitesinde Hukuk okuyan 3. sınıf öğrencisine sorduk:
- Üniversitenize ulaşım nasıl?
Üniversitemize ulaşım; yakınlarında metro, marmaray veya metrobüs olmasa bile otobüslerle beraber kolaylıkla sağlanıyor. Duraktan indikten sonra fazla yürümeden okula ulaşabiliyoruz ve otobüslere binmek istediğimizde fazla beklemiyoruz.
- Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?
Bazı bölümlerde zorunlu staj bulunmakta ancak hukuk fakültesinde okul yılları içinde mezun olmak için zorunlu staj yok. Okul bittikten sonra staj yapıyoruz, okulun bu konudaki imkanlarının geniş olduğunu sanmıyorum.
- Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
Bölümümün eğitim dili yüzde otuz İngilizce. Bir dili öğrendikten sonra unutmak çok kolay, ağır hukuk dersleri içinde de İngilizce adına farklı çalışmalar yapamıyoruz. Dolayısıyla bazı derslerin İngilizce olması dili unutmamamız için iyi oluyor.
- Üniversitenizdeki topluluklardan bahsedebilir misiniz?
Pek çok topluluk var. Ben kick boks okul takımındayım. Genel olarak çok fazla aktif topluluk yok.
- Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.
Normalde biz amfilerde olduğumuz için çok fazla öğrenci var ama bu asla bir ilgisizliğe sebep olmuyor. İstediğimizde her zaman onlarla iletişim kurabileceğimizi söylüyorlar ve ilgililer. Çoğu pratik derslerimize giriyor ve çok güzel anlatıyorlar.
- Sizce devlet/özel (sizinki hangisiyse) üniversitede okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Ben vakıf üniversitesinde okuyorum. Öncelikle okulumuz tertemiz, içerisi çok modern, kullanabileceğimiz materyaller bolca var, fazlasıyla donanımlı bir okul. Vakıf üniversitelerinin, devlet üniversitelerinin gerisinde olduğu gibi bir kanı var ancak böyle bir durum yok. Eğitimimiz verimli ve bizleri de zorluyorlar. Vakıf üniversitesinin kötü yönüyse her şey ticarete dökülmüş durumda, her şey çok pahalı; hazırlık sınıfında istenen kitaplar, en ufak bir çay, kahve bile. Bir öğle yemeğine 28-29 lira para veriyoruz.
- Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.
Üniversitemiz fakülte fakülte ayrılmış durumda değil. Bir güney bir de kuzey kampüsümüz var, birbirlerine yakınlar, yürüyerek gidip gelinebiliyor. Ben güney kampüsünde okuyorum. Güney kampüsü kocaman bir bina ve içinde çoğu fakülteyi barındırıyor, çevresinde fazla bir şey olmadığı için yararlanabileceğimiz bir aktivite yok. Kampüsün içinde ise bir üniversitede olması gereken birçok şey var. Spor salonları, yüzme havuzları ve güzel bir halısaha yok, bunlar genel olarak basit düzeye indirgenmiş. Kütüphane alanımız dar ve binanın hala inşaatı sürüyor, boş arazide hala inşaat yapılıyor.
Kampüsümüzün hemen yanında kız yurdu var. Kuzey kampüsünün yanında da erkek yurdu var. Bu yurtlarda sabah-akşam yemeği için ve çamaşır yıkama bedeli olarak ekstra para vermeniz gerekiyor, bu da hayli pahalı. Bir çamaşır yıkama bedeli 15 TL. Modern binalar, okula yakınlığı da güzel olsa da pahalılıktan dolayı ben de dahil öğrencilerin çoğu buralarda kalmayı tercih etmiyor.
Okulumuzun içinde yeme/içme yerleri olarak fazlaca seçeneğimiz var ama dediğim gibi her şey çok pahalı.
- Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi?
Bölümümüzde çok fazla ders olduğu için genelde seçmeli ders almıyoruz, alana da pek rastlamadım. Zaten programa bağlı seçmeli derslerimiz ve zorunlu seçmelilerimiz var. Göz attığımda ise gördüğüm aklınıza gelebilecek her şeyle alakalı seçebileceğimiz ders olduğu.
Röportajı hazırlayan: Merve Yelkovan
Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık