Savaşlar Anlamsız Düşmanlıklar Yaratır: Tangerines Filmi İncelemesi

2013 Gürcistan – Estonya ortak yapımı olan Tangerines filmi, Zaza Urushadze’nin yönetmenliğini yaptığı Gürcü-Çeçenler arasındaki Abhazya Savaşı’nı konu alıyor. Abhazya’nın bir köyünde, mandalina yetiştiren  çiftçi Markus ile mandalinalar için kasa yapan marangoz Ivo’nun güzel dostluğunu da gözler önüne seren bu film içinde savaş ile ilgili çok güzel mesajlar barındıyor.

Her şey Ivo’nun, biri Çeçen diğeri Gürcü olan iki yaralı askeri evine almasıyla başlıyor. Bu iki askerin aralarındaki nefret o kadar büyük ki her fırsatta birbirlerini öldürmeye çalışıyorlar. Bu gerginlikten yorulan Ivo ikisinden de bir söz alıyor: O evde kaldıkları süre boyunca birbirlerine asla zarar vermeyecekler. Zorunluluk halinde olan bu durum onları bir çatı altında aile haline getirmeye başlıyor. Onlar artık düşman değil, bir araya gelen savaş mağdurlarıdır.

Bir sabah her şey yolundayken Çeçen bir grup Ivo’nun evine geliyorlar ve Ahmet’in Gürcü olduğunu düşünüyorlar. Bu sebeple onu öldürmeye çalışıyorlar. Tam ateş açtıkları sırada Gürcü Niko; Ivo, Ahmed ve Margus’u evden aldığı silahla korumaya çalışıyor. Ne yazık ki bu olayın sonunda Niko hayatını kaybediyor.

Ivo savaşta ölen oğlunun yanına Niko’yu defnetmek için götürüyor. Ahmet bunu görünce şaşkına dönüyor ve belki filmin en çarpıcı sahnesini yaşanıyor.

-Nasıl oldu?
+Savaşın başlarında öldü.
-Yani oğlunu Gürcüler mi öldürdü?

+Evet, ama ne fark eder?
-Nasıl yani, oğlunun mezarının yanına bir Gürcü gömdün.
+Ahmed, fark eder mi?

Filmi özetleyen bu diyalogla filmimiz son buluyor. “Evet, ne fark eder?” Bu soru tüm savaşlara verilecek çok güzel bir cevap aslında. Söz konusu savaşsa hayatını kaybedenlerin ne tarafta olduğunun ne önemi var? Farklı dinlerden, farklı etnik kökenlerden olmak; hepimizin her şeyden önce insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu film ölümün ve öldürmenin ne kadar acı olduğunu, savaşın insanları anlamsız bir düşmanlığa nasıl sürüklediğini görmemizi sağlıyor. Eminim ki izledikten sonra hala bu film üzerine düşünmeye devam edeceksiniz.

Ayrıca film harika müzikleriyle de derinden etkiliyor.
Kagaldis Gemi- Irakli Charkviani

Mandalina Bahçesi- Nias Diasamidz

Kaynaklar

Öne Çıkan Görsel: tr.wikipedia.org

Görsel 1: www.insancaakademi.com

Görsel 2: sineblog.org

 

 

Leave a Reply