Öğrencilerin Gözünden Üniversiteler: Atatürk Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Atatürk Üniversitesinde Psikoloji okuyan 3. sınıf öğrencisine sorduk:

  • Üniversitenize ulaşım nasıl?

Üniversitemiz merkezde olduğu için şehrin her köşesinden otobüs ve dolmuşlarla ulaşım sağlanabiliyor. Bu yüzden herhangi bir zorluk çekmiyoruz. (Şehir dışından gelecekler için Erzurum’a ulaşım uçak, otobüs ve trenle oluyor.)

 

  • Üniversitenizde zorunlu staj var mı? Üniversitenizdeki staj imkanlarından kısaca bahseder misiniz?

Evet, var. Üniversitemizde bölüme göre staj imkanları değişebiliyor. Psikoloji Bölümü için ise 3. sınıfta zorunlu stajımız var. Staj yapacağımız yerleri üniversite ayarlıyor.

 

  • Bölümünüzün eğitim dili nedir? Bu durum hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Biz Türkçe eğitim alıyoruz. Fakat psikoloji literatürü ve kaynakların çoğunluğu İngilizce olduğu için eğer bir tercih yapılacaksa eğitim dili İngilizce olan bir üniversitenin tercih edilmesinden yanayım. Psikoloji bölümü için yabancı dil şart.

 

  • Üniversitenizde bir psikoloji topluluğu bulunuyor mu? Bulunuyorsa faaliyetleri neler, öğrenciler toplulukta aktif mi? Üniversitenizdeki diğer topluluklardan da kısaca bahsedebilir misiniz?

Bölümümüzde bir psikoloji topluluğu bulunmakta fakat yeni kurulduğu için çok fazla aktif değil. En son psikologlar günü için bir etkinlik düzenlendi. Dönem içindeyse farklı alanlardan uzman psikologlar ağırlanarak konferanslar yapıldı. Köklü bir üniversite olduğu için tıp, diş, mühendislik vb. diğer fakülte öğrencilerinin de toplulukları var fakat onlar hakkında ne yazık ki çok fazla bilgim yok.

 

  • Bölümünüzdeki öğretim görevlilerinin niteliğinden bahsedebilir misiniz? Bilgi seviyeleri, öğrencilerle etkileşimleri, dezavantajlı gruplarla ilgili hassasiyetleri vs.

Daha önce de dediğim gibi Atatürk Üniversitesi Psikoloji Bölümü yeni kuruldu. Bu yüzden tam olarak yerleşmiş bir kadromuz yok. (Öğretim görevlilerimiz yeterli sayıda değil ne yazık ki.) Fakat hocalarımız genç olduğu için mesleki olarak dinamik bir yapıya sahipler. Hepsi kendi alanında oldukça bilgili ve uzman. Herhangi bir sorumuz ya da sorunumuz olduğu zaman yoğunluklarına rağmen bize yardımcı olmaya çalışırlar, çok rahat iletişime geçebiliyoruz kendileriyle. 

 

  • Üniversitenizdeki yaşamdan kısaca bahsedebilir misiniz? Kampüs, yurtlar, yeme/içme yerleri vs.

Diğer üniversitelere nispeten iklimi ve eğitimi zor bir şehir. Kampüs içinde sinema, spor salonu, fitness, kafe, atm, tenis kortları, bowling salonu, bilardo, çay bahçesi, futbol sahaları, olimpik yüzme havuzu, bisiklet yolu vs var. Üniversite ile ilgili değil ama “Ice Break” organizasyonu düzenleniyor kışın. Ve öğrencilerin dikkatini epey çekiyor :))

Bizim fakülte ana kampüsten biraz uzak, ringlerle ya da yürüyerek ulaşım sağlıyoruz. Fakülte binamız yeni olduğu için kantinler ve yemekhanemiz geniş ve hijyenik. Yemekhane de çeşitli yemekler çıkar. 

Kampüsümüz çok geniş, havalar ısındığı zaman öğrenciler çimlerde vakit geçirir. Tabii kış biterse (9 ay kış yaşıyoruz :d) havalar ısındığı zaman da dönem bitmiş oluyor ://

Kampüs içinde sadece kız yurtları var. Erkek yurtları kampüs dışında. Bizim fakültemize yakın olan Kazım Karabekir Kız Yurdu var. Fakülte ve yurt arası yürüme mesafesi 10 dk.

 

  • Bölümünüze açılan seçmeli derslerden kısaca bahsedebilir misiniz? Çeşitli mi, verimli mi, psikolojiyle ilişkili mi vs. ?

Alan seçmelileri ve üniversite seçmelilerimiz bulunmakta. Bu yüzden seçme şansımızın olduğu dersler çeşitlilik gösteriyor. Ben şu ana kadar aldığımız seçmeli derslerden verim aldığımızı düşünüyorum. Zaten seçmeli dersler 2.sınıfta oluyor.

Birçok ders psikoloji ile ilişkili: evlilik ve aile danışmanlığı, sanat psikolojisi, sinema ve psikoloji, çocuk ve oyun vb. dersler aklıma gelenlerden bazıları. Bunlar üniversite seçmeli dersleri.

Alan seçmeli dersleri olarak şu ana kadar 2 seçmeli ders aldık stres ve stres yönetimi ile eleştirel düşünme. Özellikle stres dersinden çok zevk aldım.

 

Röportajı hazırlayan: Zeynep Karasu

Öne Çıkan Görsel: Batuhan Palabıyık

Yorum Bırak